22. okt
 
15 av 44 fikk sommerjobb - SIlje og Vilde er både gartnere og guider
De luker, serverer, tar imot gjester og tjener penger. 15 ungdommer holder hjulene i gang på Svanhovd.

Publisert: 09.jul.2018 11:41
Oppdatert: 10.jul.2018 11:33

44 ungdommer søkte om sommerjobb hos NIBO, Norsk Institutt for Bioøkonomi på Svanhovd. 15 fikk arbeid, og det måtte loddtrekning til for å fylle de siste plassene. Sommerjobb på Svanhovd er så populært at flere kommer igjen år etter år.

– Dette er sjette sommeren jeg arbeider her. Jeg trives godt, det er nært hjemme og det er mye variert arbeid, sier Vilde Rushfeldt Beddari, som er blitt en slags arbeidsleder i den botaniske hagen. Nå lukes det og grusgangene blir frie for gras.

Viktig for dalen

– Vi luker, klipper gras, planter ut grønnsaker og tar imot folk som kommer. Det er mange turister nå, og de har mange spørsmål om Pasvikdalen. Vi får være mye ute, og det er fint, sier Beddari, som bor i Pasvikdalen og synes det er helt ypperlig med sommerjobb på Svanhovd.

– Dette er et bra tilbud for ungdommen, og viser hvor viktig senteret er for dalen. Man kan ikke akkurat gå og sløve her heller, sier Beddari.

– Vi har den botaniske hagen, og der er vi veldig avhengig av hjelp for at det skal se pent ut. I tillegg er vi besøkssenter for Øvre Pasvik Nasjonalpark, og vi har utvidede åpningstider i helger og om kveldene nå i sommer. Det er matservering hver dag, så vi er helt avhengig av ekstrahjelp for at dette skal gå rundt og de faste kan avvikle ferie, sier Anne Vikan, sjasjonsleder for eiendom/drift. Hun er glad for at senteret er en så gjev arbeidsplass for sommervikarene, som dermed får nyttig erfaring fra arbeidslivet.

Håper de kommer tilbake

Den botaniske hagen på Svanhovd er en av tre slike hager nord for Polarsirkelen, og Wikan er opptatt av at den skal se pen ut. Der skal gjestene sanse, føle og se på fargespekteret mens de går langs grusgangene og hører vannet i den vesle bekken.

– Vi har en veldig dyktig gartner i Marianne Svenske, og vi bruker mye ressurser på hagen, sier Wikan, og viser til de populære markdagene at Svanhovd tiltrekker seg folk.

– I fjor hadde vi 1300 besøkende på en regndag. I år er markdagen 18. august, og vi håper på fint vær, flere boder og mye folk, sier Wikan, som er fornøyd med årets sommervikarer.

Ungdom fra Pasvikdalen blir prioritert, og hun ser på sommervikarer som viktig omdømmebygging.

– Vi bruker gjerne ferievikarer som er igang med relevant utdanning, som kjenner omgivelsene og er et bra ansikt utad. Sommervikarene er ofte de første gjestene våre møter når de kommer hit. Vi håper selvsagt at noen av dem kommer tilbake til oss når de er ferdig med utdannelsen, sier Anne Wikan.

FAKTA: Unge i sommerjobb

  • De siste årene har det blitt noe mindre utbredt med sommerjobb blant unge.
  • Mens 40 prosent av dem i alderen 15–24 år jobbet i juli i årene 2009–2011, har andelen gått ned til 37 prosent i perioden 2015–2017.
  • Nedgangen i andelen unge med sommerjobb ser ut til å henge sammen med en mer generell nedgang i andelen sysselsatte i denne gruppen.
  • De siste årene er det blitt litt mindre vanlig å ha jobb ved siden av studier og skole – og parallelt med dette har det altså blitt færre som er på jobb i juli måned.
  • Informasjonen er hentet fra Statistisk Sentralbyrå.
 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Resepsjonen: Eline Wikan har tidligere hatt sommerjobb på 96-Høyden, men er hentet ned til Svanhovd og resepsjonen.

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no