22. okt
SJOKKREGNINGER: Mona Søndenås regning var på 170 000 kroner mens Egil Johansen er avkrevd 118 000 kroner for arbeidet i forbindelse med å kutte ut septiktankene sine.
 
170 000 kroner i septikregning
Mona Søndenå og Egil Johansen fikk begge hakeslepp da de fikk regninga for arbeidet i forbindelse med å kople ut septiktanken. Søndenås var på rundt 170 000 mens Johansens var på 118 000 kroner.

Publisert: 06.sep.2013 12:55
Oppdatert: 23.okt.2017 11:13

Mona Søndenå trodde knapt det hun så da hun åpna regninga fra Hivand Maskin AS for utkopling av septiktanken i Parkveien.
Grunnet utskifting av gamle rør, i tillegg til koplinga til det kommunale avløpsnettet, ble hun forespeilet ei regning på rundt 40 000 kroner, og regninga på astronomiske 170 000 kroner ga henne et regelrett sjokk.
– Jeg trodde rett og slett dette var umulig, sier hun oppgitt.

34 000 dagen

I følge Søndenå var maskinene plassert ei uke i hagen hennes og gata, og i tillegg var tre mann engasjert til jobben.
Selv om Søndenå var lite tilstede da jobben ble gjort, kan hun fortelle om at det ikke ble arbeidet hele tida.
– Det var stillstand i lange perioder på dagen, og noen ganger begynte de sent på kvelden, forklarer hun.
– Selv har jeg ikke peiling på hvordan dette skal fungere, men jeg kan ikke fatte annet enn at 170 000 kroner må være vanvittig mye for en slik jobb. Dagsprisen blir 34 000 kroner, og det er ikke mer enn rundt femten meter rør, som er skiftet ut, forteller hun.
Hun har foreløpig ikke betalt den store regninga, og vil prøve saken for Forbrukerombudet.
– Samtidig vil jeg betale en del av regninga før vi er kommet til bunns i om det kan være riktig at jeg skal betale så mye for å kople ut septiktanken.
Hun var i kontakt med firmaet om jobben, som var utført, og nevnte da at hun var fornøyd med selve jobben, men lite komfortabel med regninga.
– Da ble det plutselig brudd i samtalen, forteller hun.

Savner info

Søndenå angrer idag på at hun ikke avtalte en pris for jobben.
– På den annen side er jeg veldig godtroende og har tillit til folk, og derfor regna jeg med at jeg ville få en grei regning for jobben. Ikke minst fordi det aldri ble antydet at dette kunne bli en ekstremt dyr jobb, sier hun.
Hun retter samtidig kritikk mot kommunen for manglende informasjon om hva prisen for utkoplinga kunne bli.
– De antydninger som har kommet fram i avisene har vært milevidt fra den regninga jeg fikk. Såvidt jeg husker antydet virksomhetslederen at prisene ville ligge på mellom fem og femten tusen for de fleste, og noe dyrere for de som må skifte ut noen meter rør, sier Søndenå.
Hun mener samtidig at kommunen burde gitt forbrukerne en frist på noen år slik at prispresset ikke ble så stort.

118 000

Også Egil Johansen i Sjøgata er fortvilet og sint etter at hans regning kom på 117 901 kroner fra samme firma, Hivand Maskin AS.
– De var her i tre dager og da blir det en dagspris på nærmere 41 000 kroner. Jeg har fremdeles problemer med å skjønne at dette skal kunne gå an. Finnes det ikke magemål hos maskinentreprenøren, spør han.
I likhet med hos Johansen er det skiftet ut store masser, som er kjørt bort, og erstattet med ny masse.
– Hvorfor man ikke har brukt mesteparten av den gamle massen, er for meg helt ufattelig. De burde selvsagt lagt den gamle massen på gårdsplassen til jobben var ferdiggjort, mener han.
Egil Johansen stiller seg også uforstående til at han i regninga ble gjort klar over at stoppekrana var skifta ut, fordi denne angivelig skulle være ødelagt.
– Såvidt meg bekjent var det ingen feil med stoppekrana da denne ble brukt ikke lenge før septikjobben ble gjort, forteller han.
I likhet med Mona Søndenå har ikke Johansen betalt den store regninga.
– Dette går jo over stokk og stein. Hva skjer om en person med dårlig økonomi, gjerne en minstepensjonist, får en slik regning?
Egil Johansen har skrevet et brev til bedriften og foreslått å betale en angitt pris.
– Ved å dokumentere at prisen er omtvistet kan ikke selskapet gå til inkasso. Dette brevet ble sendt 26. august, men jeg har ennå ikke fått svar, selv om det også ble sendt rekommandert.
– På telefon får jeg ikke svar, men jeg forventer faktisk et skriftlig svar. Får jeg ikke det får videre skritt vurderes.
I brevet foreslår Johansen å betale 77 901 kroner istedet for 117901 kroner.
En reduksjon på 50 000 kroner.

Advarer

Selv om både Søndenå og Johansen vet at det kan bli dyrt å få kopla om septiken, advarer de begge mot å havne i en situasjon som de nå er i, og råder folk, som ennå ikke har fått gjort jobben om å be om en pris.
– Det ser vi i etterkant, men håper nå at Hivand Maskin AS tar til vett i denne saken og reduserer regningene kraftig, samstemmer de to.

Dialog

Daglig leder i Hivand Maskin AS, Runar Hivand, har en viss forståelse for at Søndenå og Johansen reagerer på sine regninger.
– Samtidig er disse basert på de timene og det arbeidet som er gjort, blant annet med å kople ut septiktanken, forklarer han.
Hivand tar selvkritikk på at de ikke har informert, spesielt Søndenå, om om arbeidet ville bli svært dyrt.
– Jeg åpner gjerne for en dialog med disse kundene, og vi har registrert at Johansen vil at vi skal kutte regninga for hele hans jobb med 50 000 kroner.
– Akkurat det synes jeg er helt vilt.
Angående bortkjøring av masse mener han at firmaet gjorde dette fordi de ikke ønsket å legge massen opp på en nylig gruslagt gårdsplass.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no