21. okt
UT: Arne Egil Tønset ved streikestart tidlig tirsdag ettermiddag.
Foto: Håvard S. Mækelæ
 
1700 NRK-journalister ut i streik
Alle medlemmer av Norsk Journalistlag stopper arbeidet i statskanalen fra klokken 13:01 tirsdag. En av dem var Arne Egil Tønset i Kirkenes.

Publisert: 15.mai.2018 12:16
Oppdatert: 15.mai.2018 17:03

Etter å ha forhandlet i hele natt hos Riksmekleren ble det tirsdag brudd i forhandlingene mellom Norsk Journalistlag (NJ) og arbeidsgiverforeningen Spekter, som NRK er medlem av, melder Journalisten.

Med det er 1700 journalister, altså over halvparten av de omtrent 3500 ansatte i NRK streikende. Det er ennå usikkert hva dette vil si for 17. mai-dekningen, om streiken varer så langt.

Tre lokale

NRK-veteran Arne Egil Tønset var alene på NRKs kontorer, i samme bygg som SVA, akkurat idet streiken var et faktum. Han tok turen hjemover, og han forteller at han støtter streiken fullt ut.

- Mange av oss har godt betalt, men mange har det ikke. NRK utnytter det at kanalen sees på som en trygg og høyprofilert arbeidsplass, spesielt i Oslo, og spesielt når det gjelder tilkallingsvikarer, sier han.

Tilkallingsvikarene er ett av flere punkt på streikeparolen. Der klager NJ også på utskifting av journalister i statskanalen, mindre lønn enn de andre store mediehusene i landet, økende arbeidsbelastning og mindre fritid.

Det er tre faste journalister på NRKs Kirkenes-kontor. Alle er tatt ut i streik.

NRKs radioprogram er også påvirket av streiken. Flere av kanalene sender kun musikk.

Lønnsgap

Forhandlingene har først og fremst dreid seg om lønnsøkning i år, ifølge Journalisten. NJ ønsker at NRKs journalister skal ha et lønnsnivå nærmere andre store norske mediehus. NJ mener det er et gap på 110 000 kroner.

- Lønnsoppgjøret i NRK startet mandag 16. april, men forhandlingene førte ikke frem. De lokale partene, NJ i NRK hadde til slutt et krav på 19.500 og NRK et tilbud på 11.500. Etter tre timer på overtid ettermiddagen fredag 20. april, sa NRK stopp. Da så arbeidsgiversiden ingen grunn til å fortsette forhandlingene, skriver Journalisten.

– Lønnsforskjellene mellom oss og andre store mediehus må reduseres. Vi skal ikke nå dem igjen på lønn, men synes ikke vi bør tjene 110.000 kroner mindre. Det har vi ikke blitt møtt på, sier NJ-leder Richard Aune til NTB.

Fakta om konsekvenser av NRK-streiken

 • Klokken 13.00 tirsdag 15. mai ble 1.700 NRK-ansatte tatt ut i streik. Dette får store konsekvenser for NRKs tilbud så lenge streiken pågår:
 • Dagsrevyen og alle øvrige aktualitetsprogrammer fra nyhetsredaksjonen utgår.
 • Dagsnytt-sendingene vil komme i form av helt korte oppdateringer basert på byråstoff, som blir lest opp av noen fra ledelsen.
 • Alle øvrige aktualitetsprogrammer på radio – som for eksempel Her og Nå, Norgesglasset, Dagsnytt 18 og P3 Morgen, utgår.
 • Sportssendinger utgår.
 • Lokale sendinger fra NRKs lokalavdelinger over hele landet utgår.
 • nrk.no vil kun – og i begrenset grad – bli oppdatert med nyheter fra de byråene som NRK har avtale med.
 • Streiken rammer også NRKs 17. mai-sending, som blir sterkt redusert.
 • NRKs sosiale medier-kontoer blir stengt.
 • Alle programmer som allerede er ferdig produsert og satt opp på sendeplanen, går som planlagt. I tillegg vil det bli sendt arkivprogrammer på TV, og programmer som ligger i NRKs Nett TV-arkiver vil fortsatt være tilgjengelige der.
 • NRKs radiokanaler vil stort sett kun sende musikk, med unntak av sendinger som produseres av journalister og andre medarbeidere som ikke er organisert i NJ.

Kilde: NRK, NTB, VG

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no