18. okt
EKSPORT: Russland stod for 20 prosent av markedet til Norway King Crab. På Bugøynes kravler sju tonn levende kongekrabbe rundt i kar, klar for sending. Det skaper hodebry for Svein Ruud i Troika Seafoods.
 
20 prosent av krabbemarkedet borte
Det russiske markedet utgjorde 20 prosent av produksjonen til Norway King Crab på Bugøynes. Importforbudet har skapt stor hodebry for daglig leder Svein Ruud. – Dette var gullkalven vår, sier han.

Publisert: 08.aug.2014 15:05
Oppdatert: 23.okt.2017 10:42

I Norway King Crabs tankanlegg på Bugøynes kravler sju tonn kongekrabber. Herfra sendes det daglig norsk kongekrabbe til alle verdens hjørner, men ikke lenger til Russland.

– Jeg kan snu meg til andre markeder, men det blir et hodebry, og vil nok ta fra tre til seks måneder. Russland har vært en gullkalv for meg, fordi det ligger så nært, sier daglig leder Svein Ruud i Troika Seafood, som markedsfører og selger Norway King Crabs.

Lavere priser

Han har nettopp fått beskjed fra en kunde i Russland om at krabbeimporten er stengt etter at russiske myndigheter torsdag innførte et fullstendig importforbud for mat- og landbruksvarer fra flere vestlige land.

Russland står for 20 prosent av Troika Seafoods krabbe­­eksport. Eksport til andre steder innebærer dyrere og vanskeligere logistikk, og muligens også lavere priser, ifølge Ruud.

River ned alt

Den tidligere lederen av Eksportrådet i Moskva er imidlertid ikke overrasket over sanksjonene eller omfanget av dem.

– Kjenner jeg russerne rett, så vil de stoppe alt. De går ikke kirurgisk til verks, slik kineserne gjorde ved å ramme kun lakse­­­­­­­eksporten for å gi et politisk signal til Norge.

De har ikke nødvendigvis flere møter der de diskuterer hvordan de kan gå taktisk til verk. Det er fire personer som møtes og bestemmer seg. Russland er en bjørn, de går ikke inn i et glasshus uten å rive ned alt, sier Ruud.

Unødvendig

Ruud mener det ikke er nødvendig av Norge å følge sanksjonene mot Russand på grunn av det forholdet nabolandene har bygget opp.
– Norge trenger ikke nødvendigvis å innføre en blåkopi av EUs sanksjoner. Som et naboland kan vi kanskje legge oss på en mellomlinje, sier Ruud.

Beklager

– Russlands importforbud er helt urimelig. At Russland gjennomfører slike tiltak viser hvor viktig det er at vi står sammen med allierte og partnere i vår reaksjon på Russlands destabilisering av Ukraina. Jeg er enig med EU som fremstiller det slik at tiltakene er tydelig politisk motivert, sier utenriksminister Børge Brende.

Ett år

Russlands importforbud vil gjelde frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og melkeprodukter fra Norge, USA, EU, Australia og Canada. Det opplyste Russlands statsminister Dmitrij Medvedev. Importforbudet trådte i kraft torsdag og skal vare i ett år.

Les mer om konsekvensene av Russlands importforbud i papiravisa.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no