12. des
REINPØLSE: Reinpølsa grilles og er opptakten til oppholdet på snøhotellet på Sandnes. (Alle foto: Tor Sandø).
 
25 000 besøkende på snøhotellet
Et opphold på snøhotellet en natt er som en vandring i De Forente Nasjoner.

Publisert: 29.des.2016 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:13

Sandnes Forente Nasjoner

- Jeg fikk et bilde sendt på min mobiltelefon fra datteren min i dag.

Philippe fra Rio de Janeiro er godt påkledd. I brasiliansk målestokk er det bitende kaldt ute.

- Hjemme er det 35 varmegrader. Datteren min feiret jula på Copacabana. Nei, da er det bedre å være her.

Sier Philippe. Han er godt påkledd og spiser reinpølser han har grillet selv. En potetlefse og litt sennep og vips så er det et helt måltid. Han og det øvrige seks kvinner og menn store følget fra Brasil er kommet med Hurtigruten og skal oppleve litt norsk julefeiring, før nesen vendes sørover igjen.

- Norge er helt topp. Litt kaldt og litt dyrt, men ellers har vi det så bra som vi kan ha det, sier brasilianeren.

Asia kommer

De kommer til det nybygde og høyst sesongbetonte snøhotellet i Sandnesdalen fra alle verdenshjørner og verdensdeler. Sør-Amerika. Australia. Nord-Amerika. Europa. Afrika. Asia. Stadig flere asiater kommer til Sør-Varanger for å feriere. Medza Chiu, Ivan Ho, Kitty Chow og Phila Law er fra Hong Kong. De spiser også reinpølse og får velkomstdrink av Mari Blomli Aa.

- Det er veldig mange fra Asia som liker å reise. Vi har vært overalt, både i USA, rundt omkring i Asia og Europa. Vi er pensjonister og liker å reise. Årsaken til at det er så mange asiater som kommer hit er at dollaren er så gunstig. Da blir det ikke så dyrt som det kunne vært, sier Kitty på godt engelsk.

Hong Kong heter offisielt Hong Kong spesielle administrative region av folkerepublikken Kina og har 7,2 millioner innbyggere.

- Det er helt supert å komme hit. Folk her er så gjestmilde.

Også Kitty og følget hennes er godt påkledd. Det er ikke så kaldt på Sandnes på ettermiddagen første juledag, men kaldt nok når du er vant til å «snu gradestokken» og bytte ut høye pluss-temperaturer med minus.

Hotellet

Vi samler oss alle som skal overnatte på snøhotellet natt til andre juledag. Snøhotellet er nybygd og åpnet 20. desember. Sett utenfra er hotellet lik som det er hvert år, men i virkeligheten så er det bare ett av de 26 rommene som er likt hvert år og det er Marilyn Monroe-rommet.

- Yes, roper et følge med mor og to døtre fra London. De har bestilt akkurat det rommet. Av de tre er det dog bare mamma som vet hvem Marilyn Monroe var.

Mari Blomli Aa viser oss rundt og vi får vite at det er fire minusgrader inne i hotellet uansett hvor kaldt eller varmt det er hjemme, at snøtykkelsen er på halvannen meter på rommene og tre meter ellers på hotellet. Hun tar oss med til rommet med soveposer, laken, balaklava og ullsokker.

- Lakenet må dere ta rundt dere før dere hopper opp i soveposene, ullsokkene og balaklavaen er god å ha slik at dere ikke fryser. Og så blir det godt med en sauna når dere våkner i morgen tidlig.

Snøhotell-gjestene hutrer, men har store øyne, der vi går fra rom til rom og fotograferer. Her er det skulpturer på alle rom og ganger, imponerende arbeid av de kinesiske kunstnerne som ikke brukte lang tid på å få satt opp hotellet. Blomli Aa stopper i baren.

- Her ble det blåst opp en diger ballong som ble dekket av snø og is.

Bardisken er av is, stolene av is, bordene av is. Imponerende. Til og med glassene man får drinkene av is. Ikke mindre imponerende.

Hurtigruten

Ekteparet Barbara og Carl Shiells er fra York i England. Naresh Mehay fra Shopshire i Midt-England har reist alene. Arkitektekteparet Nisha og Justus van der Hoven er fra Johannesburg i Sør-Afrika. Felles for dem alle er at de kom med Hurtigruten fra Bergen.

- Da vi så at vi ikke kom oss ned fra Kirkenes til Oslo på første juledag, så måtte vi bestille hotell. Det viste seg at snøhotellet på Sandnes var billigere enn alternativene i Kirkenes. Hun på reisebyrået anbefalte dette sterkt og det forstår jeg. Dette er fantastisk, sier Justus van der Hoven.

Han skryter av Norge, av hurtigrutereisen, maten og hvor godt det er å feire jul på et sted langt borte. Justus og kona kommer fra en by med seks-sju millioner innbyggere og lever godt med å feire jul på andre siden av jordkloden.

- Det er ganske dyrt i Norge, men det er greit. Opplevelsene er så store at det overskygger prisnivået.

- Jeg synes det er fantastisk å reise alene. Opplevelsene er mange og de kommer tett som hagl. Det er vanskelig å ta de innover seg, sier Naresh Mehaj.

Norskættet

Middagen er lokal fisk og desserten lokal bær med is.

- Amazing, kan høres fra alle kanter av restauranten på første juledagskvelden.

De varme klærne kommer på igjen når det er tid for å gå ned i snøhotellet igjen for en avslappende drink før det er tid for å hoppe ned i soveposen.

Her treffer vi norsk-australske Svend Pedersen. Han er født og oppvokst «Down Under», men har norsk far og har også gått ett år på Valdres folkehøgskole.

- Det var 34 varmegrader da vi dro hjemmefra, sier Pedersen fra Gladstone som står sammen med Agnieszka Ceire og Scott Patrick fra Queensland, Lee Strutton fra Melbourne, Brian McCabe fra Sydney og Anne Meyer fra Nederland.

- Det er artig å komme til Norge og bruke språket sitt, sier Pedersen.

Bak bardisken står Mariana Rannat fra Estland. Dette er hennes første sesong på snøhotellet.

- Jeg stortrives. Det er utrolig morsomt å treffe så trivelige folk, sier hun.

Natta

Det er tid for å finne rommet sitt. Jeg skulle ligge på rom nummer 25. På med longs og varm genser, , ullsokker og balaklava på hodet, laken rundt seg og opp i soveposen som skal tåle godt med minusgrader.

Bra så langt.

Jeg er vant med å sove med vinduet åpent om nettene. Men dette er noe annet. Når hele rommet holder fire minusgrader. Det er litt kaldt på både bein og kropp og ikke minst på nesa. Og med en militær karriere som stort sett var innendørs og hvor den eneste overnattingen ute ble avlyst på grunn av dårlig vær, så kan jeg ikke akkurat påstå at jeg er i Kagge og Ousland-klasse. Jeg sovner og sover til halv åtte om morgenen. Da er det godt å finne badstuen og kjenne at varmen gjenoppretter orden i kroppen.

Etter frokost går jeg ut og venter på en gruppe med et 30-talls turister fra Singapore som skal kjøre hund.

- Dette er fantastisk, sier Milly og Nicole Chong. De har tatt plass i sleden og får instruksjoner av Thomas fra Slovakia. Det er 20 minus på Sandnes denne andre juledags morgenen.

- Litt kaldt, men vi har fått gode klær på, sier singaporianerne. Hundene setter seg i bevegelse, med følget med førstegangs hundekjørere fra Singapore og forsvinner ut fra snøhotellet på Sandnes.

Hundepasser

Goran Popovic er fra Kroatia og er hundepasser på tredje året.

- I tillegg har jeg ansvar for transport og er turguide. Jeg elsker dette livet og dette området. Vi har kjempegod kontakt med de lokale, sier Popovic.

At det er attraktivt å jobbe på Radius Kirkenes/Kirkenes snøhotell viser at Goran konkurrerte med 700 andre. Han fikk jobben.

Også tyskeren Dirk Heidschwager er kommet tidlig på jobb på morgenen andre juledag. Han har bodd i Sør-Varanger siden 2009.

- Jeg jobber som altmuligmann her, der jeg fisker med turistene, henter kongekrabbe eller andre ting som det er behov for her. Tidligere jobbet jeg ved Sydvaranger gruve. Her har jeg det som plommen i egget. Tenk å ha friluftsliv som jobb. Det finnes ikke bedre friluftsliv enn i Finnmark og det finnes ikke en bedre plass i verden enn dette, sier Dirk som er språkmektig med både norsk, tysk, russisk og engelsk.

- Ferie? Hva er det? Jeg bor der andre har ferie og har alt det jeg ønsker meg, der jeg kan se etter krabbe og fiske kveite.

Vinter og sommer

Snøhotellet åpnet 20. desember og holder åpent så lenge vinteren vil. Og når det forsvinner, så betyr ikke dette at turistene slutter å komme til Sandnes. Da begynner sommerturismen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no