17. okt
STØTTET: Barel er blant Kirkenes-firmaene som har fått støtte av Investeringsfondet for Nordvest-Russland.
 
253 fondsmillioner skal til Kirkenes
Noen i Kirkenes får ta del i fordelingen av en kvart milliard kroner i fremtiden, om ikke stortingspolitikerne ombestemmer seg.

Publisert: 16.nov.2016 11:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:11

Noen i Kirkenes får ta del i fordelingen av en kvart milliard kroner i fremtiden, om ikke stortingspolitikerne ombestemmer seg.

Nærings- og fiskeridepartementet skriver til SVA at det nå er omtrent 182,5 millioner kroner innestående på Investeringsfondet for Nordvest-Russland, og 71 millioner kroner på Investeringsfondet for Øst-Europa.

Disse fondene ligger nå an til å slås sammen og flyttes fra Innovasjon Norge til en instans i Nord-Norge, med forankring i Kirkenes, som SVA skrev om i forrige avis.

Ubrukte penger

Om det ikke gis ut noen flere midler i nær fremtid, er det dermed 253 millioner kroner i fondsmidler som noen i Kirkenes sannsynligvis kommer til å være med å styre i fremtiden.

Egentlig var det bevilget 150 millioner kroner til Investeringsfondet for Nordvest-Russland. Men siden pengene har stått ubrukt på en rentebærende konto, har de bare økt. Dette er noe av årsaken til at regjeringens næringskomité har innstilt enstemmig til Stortinget at fondet skal inn i nye hender.

- I 2014 ble det fattet én investeringsbeslutning, ingen i 2015. Totalt har det vært foretatt tretten investeringer i fondets løpetid, og samlet utbetalt beløp til disse er omtrent 61,5 millioner kroner, forteller Christine Spersrud Haug, kommunikasjonsrådgiver i Nærings- og fiskeridepartementet.

Øst-Europa

Investeringsfondet for Øst-Europa har på sin side betalt ut omtrent 107 millioner kroner, fordelt på 23 prosjekter.

Næringskomiteen innstilte torsdag at de to ovennevnte fondene skal legges ut på anbud til bedrifter i Nord-Norge. Disse må vise hvordan de skal forankre fondet i fagmiljøet i Kirkenes, der det skal gjøres bruk av erfaringen folk har med Russland-kontakt.

Den endelige beslutningen gjøres i Stortinget 15. desember, men siden komiteen var enstemmig, er det liten sannsynlighet for at det ikke går igjennom.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no