23. okt
SKOLEN: Her går det fra 5 til 32 elever når barna fra Neiden Transitt kommer. (Arkivfoto)
 
27 barn kan begynne på skole i Neiden
Kommunen har fått beskjed om at asylsøker-familiene blir i Neiden i hvert fall til mars. Nå jobber kommunen med å finne lærere og ordne opplæringsplan.

Publisert: 09.jan.2016 15:18
Oppdatert: 23.okt.2017 10:59

Ane-Mari Solli, konstituert kommunalsjef for oppvekst i Sør-Varanger kommune, bekrefter at 27 barn som holder til på Neiden Transitt kan få plass på skolen i Neiden.

– Det er det siste tallet vi har fått fra transittsenteret og Utlendingsdirektoratet. De er fra 1. til 7. trinn, sier hun til SVA.
Det betyr i tilfelle at elevtallet på skolen blir mer enn seks ganger så stort som i dag.

Lovpålagt

– Loven sier at elever som har opphold i tre måneder eller mer har krav på opplæring. Vi har fått signaler fra mottaket om at barna i hvert fall kommer til å være der til mars. Det er viktig å gi dem et tilbud. Vi forholder oss til at så lenge elevene bor på mottaket, skal de ha opplæring på skolen, sier Solli.

Samtidig som kommunen forbereder skolegang for 27 nye elever sier UDI at de vil ha barnefamiliene inn i ordinært mottak.

UDI svarer ikke direkte på hvor lenge familiene skal være i Neiden Transitt. Men regiondirektør Bjørn Fridfeldt skriver til SVA:

– Vi har planer om å flytte alle barnefamilier til ordinære mottak slik at barna får begynne på skolen, og samtidig at de får kontinuitet ved at de slipper å flytte etter at de har startet på skolen. Vi prøver å få kontakt med Sør-Varanger kommune om dette.

Det er fremdeles en del som må komme på plass før Solli vet når de starter, først og fremst bemanningen.

– Vi håper å få det i gang så raskt som overhodet mulig, men målet er å starte opp i løpet av januar.

Norskopplæring

Det er vanskelig for Solli å svare på hvor lik opplæringen blir den norske elever får. Men hun kan si at det blir fokus på norskopplæring i starten.

– Elevene vil bli tatt imot som alle skolebarn som er ny i Norge. Vi følger opplæringsloven og kunnskapsløftet, sier hun.

– De skal få lære norsk og få kulturell forståelse, og vi bruker fagene som matematikk og kunst og håndverk i opplæringen, forteller oppvekstsjefen.

Personellplanlegging

Solli vet ikke ennå hvor mye personell som kommer til å trengs. Det som er sikkert er at det blir flere enn det Neiden skole har fra før av. Akkurat nå er det bare to lærere og én assistent, som holder styr på fem elever på hele skolen.

– Vi holder på å kartlegge behovet, og har begynt å legge planene for opplæring. Vi kommer både til å trenge noen som kan deres språk, og som kan drive med norsklære, slår Solli fast.

Kommunen kommer til å søke om statlig støtte til ansettelsene.

– Det er vi nødt til. Dette kom ekstraordinært nå på nyåret, sier oppvekstsjefen.

– Ellers er lokalene klare, og skolen forbereder seg og medelevene på at det kommer flere.

Barnefamiliene på Neiden Transitt var på Ankomstsenter Finnmark på Vestleiren, men ble flyttet til Neiden Transitt før jul.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no