12. des
SKOLEN: Neiden oppvekstsenter er klar til å ta imot 32 nye elever.
 
32 asylbarn begynner allerede mandag
UDI vet ikke hvor lenge hver enkelt barnefamilie kommer til å være i Neiden Transitt, og jobber med å flytte dem ut. Men det stopper ikke skoletilbudet.

Publisert: 13.jan.2016 15:58
Oppdatert: 23.okt.2017 10:59

Da SVA skrev forrige uke om at asylbarn fra Neiden Transitt skal få begynne på Neiden skole, nevnte UDIs regiondirektør Bjørn Fridfeldt at de har planer om å flytte alle barnefamilier til ordinære mottak, og at de tok kontakt med kommunen om saken.

Men etter å ha snakket med UDI stiller kommunen med skoletilbud likevel. Tirsdag fant Neiden-rektor Silja Arvola og den kommunale skoleledelsen ut at de kunne starte undervisningen allerede mandag neste uke. Onsdag var ti av de voksne fra mottaket på skolen for å hjelpe til med å preparere klasserommene og bære pulter på plass.

– Vi ser at vi har lokaler og lærerkrefter på plass nok til at vi kan sette i gang. Det er viktig at elevene får den opplæringen de skal ha, sier Arvola.

Med det begynner 32 nye elever på Neiden skole om bare noen få dager, fordelt fra 1. til 10. klasse. Med fem norske elever fra før av blir elevtallet sjudoblet.

De eldste er med

Det er fem flere elever fra mottaket enn det som først var forespeilet.

– Vi tar også med de eldste grunnskoleelevene. Det er innføring i norsk som er hovedfokuset i begynnelsen, så da kan vi ha bredere aldersgrupper. Så tilrettelegger vi undervisningen etter hvert, og ser om vi kan tilby flere fag, sier rektoren.

Så langt vil de nye elevene få kroppsøving, mat og helse, og kunst og håndverk. Musikk kan komme i tillegg, om skolen får tak i de rette lærerne.

– En del av de andre fagene på skolen går inn i norskopplæringen, sier Arvola.

Rektoren mener det er en kjempeutfordring å få inn 32 nye elever, men det er en hun gladelig tar.

– Det er nybrottsarbeid, føler jeg. Vi har plass til dem, og jeg er veldig glad for at skolebygget tas i bruk, sier hun.

Flere lærere

Skolen har ikke alle de nødvendige lærerne på plass ennå, men har nok til å starte. De har fått to ekstra morsmållærere så langt: Én som kan språket dari, og en som kan arabisk. Arvola samarbeider med skoleledelsen og kommunen for å finne flere.

Arvola vet ikke ennå hvor mange flere lærere de vil ha behov for. Det finner de mer ut av etter innskrivingen torsdag denne uka.

– Da får vi vite alderen, språket, hvor mye de kan og hvor de har gått skole før, sier hun.

Samvær i gym

Så langt vet rektor at de 37 elevene på skolen deles i tre grupper. Barna fra Neiden Transitt samles i to grupper, mens de fem norske barna forblir samlet.

– De norske elevene fortsetter med sin læreplan. Det er viktig at de har møteplasser, men også at elevene har undervisning på eget nivå, sier Arvola.

Samværet mellom de norske barna og de fra Neiden Transitt blir i fag som kroppsøving og kanskje musikk, selvfølgelig i tillegg til friminuttene.

De norske elevene har også blitt forberedt på at det kommer nye elever, og barna har vært med på forberedelsene.

På Neiden Transitt er stemningen god, ifølge mottaksleder Heidi Olsen.

– De er glade og spente, og gleder seg stort, sier hun.

Det har vært litt forberedelser på mottaket også.

– Vi har snakket om matpakke og om påkledning på skolen. Vi skysser dem selv til skolen i en minibuss som vi har fra Nordnorsk Mottakssenter. Det er mye nytt på få dager, sier hun.

Tømmes før april

Det er fremdeles ikke klart hvor fort UDI kommer til å flytte de asylsøkende barnefamiliene på Neiden Transitt til ordinære mottak andre steder. De er imidlertid sikre på at det skjer før 1. april.

– UDI har kontrakt med mottaket i Neiden ut mars, og har gitt beskjed til kommunen om at det uansett ikke vil være barn på mottaket etter 31. mars. Vi er i ferd med å tømme mottaket, men vi kan ikke si når og hvor de ulike beboerne kommer til å bli flyttet, skriver presserådgiver Kristian Nicolai Stakset-Gundersen i UDI til SVA.

Nå har altså kommunen startet skolegangen likevel. Kommunens oppvekstsjef Ane-Marie Solli ser at UDI vil flytte barn i transittmottak til ordinære mottak, slik at de får mulighet til å fortsette opplæringen der de starter. Men hun viser til Opplæringsloven, som sier at opplæring av asylsøkende barn skal starte så kjapt som mulig når barn ventes å tilbringe mer enn tre måneder i Norge. Familiene på Neiden Transitt ble sendt dit fra Vestleiren i begynnelsen av desember, og da hadde de allerede tilbrakt en del tid i Norge.

– Hvordan stiller dere dere til utfordringen med at dere ikke vet hvor lenge hver enkelt elev skal være der?

– Det er klart, vi er klare over at det kan bli endringer i perioden. Det tar vi høyde for når vi nå planlegger opplæringen, svarer hun.
I skrivende stund kan hun ikke gi noen flere detaljer på hvordan de håndterer det mulig skiftende elevtallet.

– Det er vanskelig å si akkurat nå. Vi jobber med det denne uka, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no