24. okt
KOSTER: Kostnadsrammen for nye Kirkenes Sykehus øker, men man mangler fortsatt såkalt sikkerhetsavsetning. Dermed kan det hende at man må stramme inn byggeplanene.
 
360 millioner kroner dyrere enn antatt
Nye krav, både bygningsmessig og vedtak fra Helse Nord, samt en rentetabbe gjør at nye Kirkenes sykehus blir dyrere enn først antatt.

Publisert: 17.jun.2013 14:39
Oppdatert: 23.okt.2017 10:52

I tillegg mangler man 245 millioner kroner for eventuelle uforutsette utgifter som kan komme i fremtiden.

Vedtar tillegg

Budsjettsprekken vil bli tema på styremøte i Helse Nord nå på torsdag. Prosjekteiers representant, Øyvin Grongstad forteller at styret nok kommer til å vedta ny kostnadsramme på 1, 4 milliarder kroner, men da vil de fortsatt mangle penger til usikkerhetsavsetning.
– De gir signaler om at de nok vil at vårt prosjekt i Kirkenes skal bli noe rimeligere. Totalkostnaden fra 2010, vil altså økes fra 1,203 milliarder kroner til 1,4 milliarder kroner, sier han. Dermed kan det hende at man må omstrukturere prosjektet for å få det hele til å gå opp.
– Alt går å diskutere i etterkant, men signalene fra Helse Nord er klare, legger han til.

Rentetabbe

Når det gjelder ekstrakostnaden på 360 millioner kroner er ikke Grongstad overrasket over størstedelene av den. Han tar imidlertid selvkritikk for at man glemte å regne med rentekostnadene for halvparten av byggesummen. Dette er snakk om 50 millioner kroner, - en tabbe som driftssjefen nå tar på egen kappe.
– Det er slik at man får låne halvparten av summen av Staten når man bygger sykehus og rentene på dette hadde vi regnet inn. Et slikt prosjekt er imidlertid såpass kostbart at vi låner resten fra Helse Nord. Her unnlot vi dessverre å regne med rentene.
– Hvordan kunne dere glemme dette hvis dette er riktig måte å gjøre det på?
– Dette er nye måter å gjøre det på, som kom når helseforetaket ble opprettet i 2002. Det har bare vært bygd ett nytt sykehus, samt en totalrenovering av ett sykehus siden den tid, men også disse prosjektene er for gamle til å sammenligne oss med. Vi hadde rett og slett ingen å se til da vi planla prosjektet, sier han. Grongstad mener også at Helse Nord kunne vært klarere med at man skulle betale renter, også av disse pengene.
– Helse Finnmark og Helse Nord skulle sett nærmere på dette sammen, men det er mitt prosjekt og det er jeg som til syvende og sist må ta ansvaret, innrømmer han.

Nye regler

100 millioner av den økte byggekostnaden er prisjustering fra 2010 til i dag, resten er en rekke tiltak som skal gjennomføres. Herunder ligger nye krav til universiell utforming, som vil gjøre at sykehuset blir 300 kvadratmeter større enn antatt. Dette er i hovedsak snakk om baderom som må bli større. Det skal også bygges en dedikert helikopterplass, felles kjøkken med Sør-Varanger kommune, samt kunst og utsmykning. I tillegg planlegges psykriatritjenesten i Tana inn på det nye sykehuset.
– Alt dette er ting som har kommet med etter at vi satte opp kostnadskalkylen i 2010, avslutter Øyvin Grongstad.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no