19. okt
VERT AV: Fredag formiddag var lekkasjen reparert. Trolig er det gravearbeid i Kongensgate som har gitt bevegelse i det gamle vannrøret, til slutt røk det tvert av.
 
4 000 kubikk vann rant ut
Hele Kirkenes fikk brunt vann med partikler av jord og planter levert i springen torsdag kveld. Kommunen mener vannet er helt ufarlig å drikke, mens Mattilsynet helst ville gitt kokevarsel.

Publisert: 03.jan.2014 13:44
Oppdatert: 23.okt.2017 10:35

– Stort vannforbruk, som lekkasjer medfører, gjør at humuspartikler avleiret i rørene løsner og følger med til forbrukerne. Humus setter smak og farge på vannet, men er ufarlig å drikke, skriver kommunen på sine hjemmesider.
Et vannbrudd i Kongensgate førte til at vannet til hele befolkninga i Kirkenes ble brunt og fullt av tildels store partikler torsdag kveld.
– Å si kategorisk at dette ikke er farlig å drikke, er å gå litt langt. Jeg syns det er et dristig råd, sier May-Tove Iversen. Hun er seniorinspektør i Mattilsynet i Øst-Finnmark.
Seniorinspektøren presiserer at dersom man vet 100 prosent at vannet kun inneholder humus, det vil si rester av planter og jord, så er det ufarlig.
– Og jeg tror ikke at dette er farlig, understreker hun.
– Men det ville kostet lite å gi et kokevarsel over helga, eller å gi folk beskjed om at de bør koke vannet dersom de er usikre.

Usikkert

Seniorrådgiver forklarer at ved et stort brudd vil det bli et innsug i ledningsnettet, og det kan komme inn uønsket materiale.
– Og ingen vet jo hva som er i grøftene. Det er også sånn at man tidligere la vannrør og kloakkrør ved siden av hverandre. Nå er det jo kaldt, så spillvann - overflatevann - er ikke problem akkurat nå, men når vannet får skikkelig trykk på seg drar det samtidig med seg mye grums. Med litt godvilje kan jeg være enig med kommunen i at dette ikke er farlig. Men da må en med altså sikkerhet vite at det kun er humus i vannet. Jeg vil si at er det så farlig å gi et kokevarsel? For sikkerhets skyld.

Over tid

Enhetsleder for tekniske tjenester i Sør-Varanger kommune, Ivar Kaski, forklarer at årsaken til problemene var brudd i et vannrør i Kongensgate. Trolig har lekkasjen vart i noen dager for høydebassenget i Prestefjellet, som rommer 4000 kubikkmeter, var tømt.
– Tidligere ble det ofte lagt en treplanke under rørene, og da belastningen ble stor røk dette røret tvert av, forklarer han.
Kaski sier kommunen torsdag kveld jobbet for fullt med å finne årsaken til lekkasjen. Det er godt drenert nedover i Kongensgate, og kommunen slet med å finne lekkasjestedet inntil det oppsto et hull på siden av veien.
Røret hadde et rent brudd og feilen ble reparert ved å sette en klave rundt røret. Lekkasjen ble stengt av 22.30 torsdag, og fredag 8.30 var røret reparert.
Sør-Varanger Avis fikk torsdag kveld flere telefoner fra folk som lurte på hva i all verden som hadde skjedd med vannet, og som ikke fant informasjon på kommunens hjemmesider. Det viste seg også at et av to numre som var oppgitt ikke var i bruk, mens det ikke var mulig å nå frem på det andre.
– Personen med vakttelefonen var jo i fullt arbeid, og det var nok oppgitt det gamle nummeret til Brannvakta. Men jeg syns vi var så tidlig ute med informasjon denne gangen som aldri før, vi prøvde å oppdatere underveis, sier enhetsleder Ivar Kaski.

Uten ansvar

Sør-Varanger kommune har vannverk i Sandnesdalen. Drikkevannet hentes fra Sandneselva og fra Sandneslangvannet. Vannet pumpes ned til Hesseng og videre til byen, og inn i et høydebasseng sprengt inn i Prestefjellet. Derfra forsynes hele Kirkenes med vann. Humus, jordrester og planterester, følger med vannet. Restene avleires i røret og også i høydebassenget. Ved stort vannforbruk, slik det blir i en lekkasje, øker farten på vannet og det drar med seg humus. Denne setter igjen farge og smak på vannet.
Med en slik kvalitet på vannet bør ikke oppvaskmaskiner og vaskemaskiner brukes, siden filtre og siler kan tettes.
Enhetsleder Ivar Kaski sier kommunen ikke har ansvar for eventuelle reparasjoner eller ødeleggelser av slikt materiell, men at det er opp til hver enkelt innbygger å ordne opp.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no