6. des
PASVIK: Frossent og snødekt i begynnelsen av desember. (Foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
40 graders forskjell i Norge
Mildt i Vestfold, bikkjekaldt i Finnmark. Men nå ser den verste kulda ut til å ha gitt seg i denne omgang - og november var mild.

Publisert: 07.des.2016 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Meteorologisk Institutt meldte mandag om 40 graders forskjell fra Vestfold til Finnmark. Det var ti gode varmegrader på Vestfold, og 30 kuldegrader i Indre Finnmark.

Den dagen ble det målt 31,7 grader på det kaldeste på Svanvik-stasjonen, så Sør-Varanger var absolutt medvirkende til den forskjellen. Uten at det var rekord: Den høyeste temperaturforskjellen som er målt i Norge var på 57,9 grader. På nyttårsaften i 1885 var det 6,6 grader i Bergen og 51,3 kuldegrader i Karasjok.

Onsdag endte de siste dagenes bitende kuldeperiode. Per onsdag morgen var temperaturen rundt 10 kuldegrader i Kirkenes, og 13 kuldegrader på Svanvik. Mer normale vintertemperaturer for Sør-Varanger, med andre ord.

November måned var på den andre siden noe mild. Kirkenes lufthavn målte årets novembertemperatur til å være 3,8 kuldegrader i gjennomsnitt. Det er 1,7 grader over normalen.

Svanvik-stasjonen målte temperaturen til 4,5 kuldegrader i gjennomsnitt, altså 1,5 grader over normalen.

Ikke rekord

Det er varmt i forhold til normalen, men dette er langt fra den mildeste novembermåneden som har vært i noen deler av Sør-Varanger. Svanvik målestasjon har bare vært i gang siden 2009, og selv der havner november 2016 på en sjetteplass av åtte mulige når det gjelder varme.

I 2009, det varmeste året på den stasjonen så langt, ble gjennomsnittstemperaturen målt til lune 1,6 minusgrader. Og på den gamle Pasvik-stasjonen ble november 1967 målt til 0 grader i gjennomsnitt.

På Kirkenes lufthavn havner ikke november 2016 på topp ti en gang. Varmest der var også november 1967, med 0,3 kuldegrader i gjennomsnitt.

Ingen varmerekorder ble slått for høyeste dagstemperatur i løpet av november.

Det var også lite nedbør, med 52 prosent av nedbørsnormalen på Svanvik og 58 prosent av normalen på Skogfoss. Men heller ikke det slo noen tørrhetsrekorder. Det veies kanskje opp av det voldsomme snøfallet som kom i begynnelsen av desember.

Normaltemperaturen

«Normalen», eller normaltemperaturen, er gjennomsnittet av temperaturen for en 30-årsperiode. Den siste slike normalperioden er fra 1961-1990. Når man snakker om normalen for november, er det altså gjennomsnittet av alle novembertemperaturer i de årene.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no