23. okt
Foto: Arve Østlyngen
 
Harald G. Sunde er årets Finnmarkslege
Årets Finnmarkslege er Harald Gunnar Sunde. "En helstøpt distriktsmedisiner"; "Haralds bidrag og innsats vitner om et ansvar som lege som rekker utover de daglige konsultasjoner, og som ser folkehelse i et større perspektiv", skriver juryen blant annet.

Publisert: 16.nov.2018 09:50
Oppdatert: 16.nov.2018 11:46


Harald er fra Oslo, og tok embetseksamen ved Universitetet i Dublin 1983. 

Han hadde turnus i Kirkenes fra 1984, og ble værende. Harald ble spesialist i allmennmedisin, og har vært fastlege i Kirkenes frem til han ble medisinsk fagsjef i Finnmarkssykehuset i 2012.

Harald Sunde har tidligere bidratt sterkt til å gi både Finnmarksknappen og tittelen "Årets Finnmarkslege" den høye statusen disse utmerkelsene har i dag, dette gjennom lang og tro tjeneste i Honnørkomiteen. 

Han var en av tre leger som i 1991 returnerte Finnmarksknappen da Offentlige legers landsforening forsøkte å innføre den på premisser man ikke kunne leve med.

Harald Sunde er en helstøpt distriktsmedisiner som i mange år har arbeidet etter NEON-prinsippet - "nærmeste effektive omsorgsnivå".
Begrepet har ikke fått den oppmerksomheten det fortjener, kanskje fordi det ikke har fått ordentlig fotfeste i den vitenskapelige litteraturen. 
Men Harald Sunde har gjort et ærlig forsøk også på det, bl.a. med presentasjon på Nordisk kongress i allmennmedisin i Tromsø 2011. På Pubmed finner man dessuten publikasjoner innen atopiske sykdommer, luftforurensning, akuttmedisin og telemedisin, hovedsaklig i Tidsskrift for Den norske legeforening. 


Lærte seg samisk og startet forlag

Parallelt med dette har Harald lært seg samisk og interessert seg for lokalhistorie. I 1999 startet han forlaget «Beallječohkka Innovation» og har utgitt en rekke lokalhistoriske bøker på dette forlaget.


I partisanenes fotspor”
Sammen med familie og hyttenabo fant han i 2005 partisanhulen på Øretoppen i Reinøysund utenfor Kirkenes, der en partisangruppe holdt til høsten 1944.
Historien om Partisanene på Øretoppen ble seinere gitt ut som hefte og er nå ute i tredje opplag.

Somrene 2017 og 2018 har Sunde bidratt i leiting etter spor av partisanvirksomheten under andre verdenskrig, noe som nylig har resultert i boka ”I partisanenes fotspor”. Harald har vært nokså tydelig på at han synes denne delen av historien er skammelig håndtert av norske myndigheter.


Haralds forlag ga også ut Arne Stores bok om politisk overvåking i Sør-Varanger i høst
, og bidro dermed til å rette søkelyset på omfattende politisk overvåking begått av den norske stat, noe som bl.a. har hatt både yrkesmessige og helsemessige konsekvenser for de det har gått ut over.


Haralds støtte til de som har vært utsatt for norsk politisk overvåking,
og hans bidrag til å få større fokus på partisanenes betydning og innsats vitner om et ansvar som lege som rekker utover de daglige konsultasjoner – og som ser folkehelse i et større perspektiv.

Finnmark Legeforening anser Harald Gunnar Sunde som en verdig vinner av tittelen Årets Finnmarkslege 2018, skriver juryen. 

Årets Finnmarkslege ble kåret under Finnmark legeforenings medlemsmøte i Skaidi 15.november.  


SVA gratulerer!

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no