23. okt
(Foto: Privat)
 
50 000 kroner til Losoa-samling
Varanger Samiske Museum får økonomisk støtte fra Stiftelsen UNI til kartlegging av privat gjenstandssamling - Helmer Losoas «Sjøsamiske samlinger».

Publisert: 24.feb.2017 10:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:15

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 8. februar besluttet å innvilge 50.000 kroner til dette formålet.

Hensikten med å kartlegge Losoas private gjenstandssamling «Sjøsamiske samlinger» er å sikre kulturhistorisk verdifulle gjenstander for ettertiden. Samling på 1500-2000 gjenstander av kulturhistorisk art. Eieren, Helmer Losoa, har samlet gjenstander han kaller sjøsamiske gjenstander i en årrekke, både husgeråd, redskaper, fiskeutstyr, bekledning, med mer.

Várjjat Sámi Musea/Varanger Samiske Museum som faginstans og Unjárga/Nesseby kommune som eier av bygg og samlinger (og den som eventuelt må kjøpe inn samlingen), ønsker å kartlegge samlingen før man kan vurdere den kulturhistoriske verdien.

En vurdering av Losoas samling ble utført i 2011 og en av konklusjonene var at det vil være synd om disse gjenstandene går tapt, i tilfelle det er kulturhistorisk verdifulle gjenstander i samlingen. Museet har derfor et sterkt ønske om å få kartlagt samlingen før det er for sent.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no