8. des
Cecilie Hansen, ordfører i Sør-Varanger kommune, og Irina Neverova, ordfører i Petsjenga.
 
50 marsjerer over grensa
Rundt 30 ungdommer og 20 voksne, fordelt på Sør-Varanger og Petsjenga, skal følge i Den Røde Armés fotspor fra 1944. Tirsdag signerte kommunene avtalen.

Publisert: 08.apr.2014 15:54
Oppdatert: 23.okt.2017 10:38

Ideen om en slik marsj over grensa kom først i oktober i fjor. Siden da har kommunene på begge sidene av grensa jobbet med saken, og tirsdag møttes ordførerne og rådmennene i Sør-Varanger og Petsjenga i Kirkenes.
Der skrev Sør-Varanger-ordfører Cecilie Hansen og Petsjenga-ordfører Irina Neverova under på en samarbeidsavtale mellom kommunene.
Avtalen gjelder den krigshistoriske marsjen som skal gå over grensa under frigjøringsjubileet i september. Marsjen skal gå langs ruta som den Røde Armé fulgte da de gikk inn i Sør-Varanger i oktober 1944, for å drive tilbake tyskerne.
Deltakerne starter 17. september i Petsjenga, og går helt til Tårnet i Sør-Varanger. Og denne gangen er det ikke militærfolk som skal på tur.

Ungdomsskoleelever

– Det som er veldig bra er at ungdommen har en viktig rolle her, sier Hansen. Fra hver side av grensa skal det være 15 ungdommer og 10 voksne. Totalt blir det altså 25 deltakere fra hver side av grensa.

– Slik blir man kjent både på norsk og russisk side. Dette er ungdommer som aldri har opplevd stengte grenser, sier Hansen. Hun håper at ungdommen vil knytte bånd igjennom turen, og holde kontakt igjennom internett.

Det at ungdommen aldri har opplevd verken kald krig eller verdenskrig er en del av det viktige med prosjektet, skal man spørre Petsjenga-rådmann Sergei Gontsjar.
For dette er samtidig en feiring av fortsatt samarbeid over grensene på tross av den kalde krigen.

– Det er viktig å ta vare på historien vår. De må få vite at nabofolket her har samarbeidet fra krigsårene, og at vi fortsetter med det. Og så blir de kjent med hverandre, slik at samarbeidet kan fortsette i framtida, sier han.

I Sør-Varanger jobber kommunen med ungdomsskolen for å plukke ut unge deltakere.

– Det er ikke bestemt ennå om ordførerne skal med på turen. Men vi blir med på en liten del, i hvert fall, sier Hansen med et smil.

200 000

Arrangørene venter ingen problemer med grensemyndighetene, som bare skal ha vært positive.
Alt i alt skal det meste være avklart. Det er bare to ting igjen: Finansiering og været.
Når det gjelder finansene, regner arrangørkommunene med å bruke i underkant av 100 000 kroner hver.
De vil søke om bistand der de kan: Petsjenga vil søke støtte fra Murmansk fylke, mens Sør-Varanger blant annet ser etter Barentssekretariatet.
Begge er sikre på at de får det til.

Kan bli tradisjon

Marsjen kommer i tillegg til flere andre markeringer rundt 70-årsjubileet for frigjøringen til høsten.
Men marsjen kan fortsette i årene fremover, om det går bra.

– Dette kan bli en tradisjon på samme måte som Barentsskirennet, mener Irina Neverova.

– Ekstra viktig med dagens forhold

Rådmann Bente Larssen påpeker at Ukraina-krisen ikke har påvirket dette prosjektet i noen grad.
Men kommunerepresentantene fra både Petsjenga og Sør-Varanger er enige i at et slikt samarbeid er ekstra viktig nå som forholdet mellom Russland og Vesten er anstrengt.

– Vi husker at det var samarbeid her fra 1972 og utover, selv under den kalde krigen og jernteppet. Vi håper forholdet vårt ikke påvirkes nå, sier Petsjenga-ordfører Irina Neverova.

– Der er det storpolitikk, men her er det vennskap, legger Petsjenga-rådmann Sergei Gontsjar til.

Ordfører Cecilie Hansen er helt enig.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no