16. okt
 
50 personer i drift på det meste
Testkjører gruve-, jernbane- og produksjonsutstyr i Bjørnevatn og Kirkenes. Aktiviteten starter snart.

Publisert: 06.sep.2016 14:11
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

Sydvaranger AS melder at de vil øke vedlikeholdsaktivitetene over de neste månedene.
- Disse planene inkluderer en testkjøring av gruve-, jernbane- og produksjonsutstyr i gruveområdene i Bjørnevatn og Kirkenes, og vil simulere en kort periode med drift, skriver selskapet.

Peter Steiness Larsen og Thomas Bækø i Sydvaranger forteller til SVA at de vil sette i gang arbeidet i løpet av september, sannsynligvis uke 39. Totalt ser de for seg seks uker aktivitet, pluss to uker til for å kjøre maskinene ned og stenge anlegget igjen.

- Vi vil ha gruveaktivitet den uka, for å samle opp uprodusert malm i gruva. Så har vi produksjonsmåned på anlegget i Kirkenes i oktober, sier Bækø.

Sydvaranger er i god gang med å ansette folk til produksjonen. De har hatt 11 faste arbeidere på anlegget for å drive vedlikehold. I den største produksjonsperioden ser de for seg 40 egne ansatte nå, inkludert de 11 som er der fra før av, og ti personer til i forbindelse med kontraktører.

Totalt blir det inntil 50 personer på det travleste. Sydvaranger finner flesteparten lokalt.

Gruve til skip

Ifølge styreformann Larsen vil testproduksjonen ta for seg hele systemet, med malmtransport fra Bjørnevatn, og forhåpentligvis til utskiping av ferdig malmkonsentrat.

- Vi håper å produsere nok malm til at vi får solgt det og sendt det med skip, sier han.

Selskapet har ennå ikke konsesjon til å faktisk drive med gruvedrift. Heldigvis ligger det ferdig uthentet, men uprodusert malm i Bjørnevatn. Bækø ser for seg at de kan produsere inntil 70 000 tonn malmkonsentrat, hvis alt går bra.

Ikke fast drift

Det dreier seg så langt ikke om fast drift. Det må fremdeles en hel del arbeid til for å sette i gang slikt. Sydvaranger jobber fremdeles med å få konsesjoner, midler og partnere på plass.

Larsen og Bækø ser for seg at hvis alt går riktig vei, kan de sette i gang fast gruvedrift i småskala til våren eller sommeren neste år.

Det beror på at de får konsesjonene de trenger, og at de får partnerskap på plass. Larsen og Bækø er imidlertid optimistiske.

Sydvaranger-driften har vært nedlagt siden november i fjor. Bostyret forsøkte å selge gruveanleggene som helhet i månedsvis, før lokalbedriften Tschudi kjøpte det opp i april i år. Fra konkursen og fram til nå har det bare vært vedlikehold av maskineriet.

Pressemeldingen

Slik går resten av pressemeldingen til Sydvaranger:

- Hensikten med denne prøveperioden vil være å teste selskapets utstyr og maskiner for å sikre at disse er i driftsmessig god stand. Planlagte aktiviteter vil omfatte transport av malm som er tilgjengelig i gruveområdet i Bjørnevatn kombinert med en testkjøring av den magnetiske jernmalmen som befinner seg på det historiske avgangsdeponi (Slambanken) i Kirkenes.

- Fordelene med dette prosjektet er blant annet å sørge for at produksjonslinjen er klar for mulig fremtidig drift, og ikke minst at selskapet for en periode kan sysselsette lokalt bosatt personell og således sikre at verdifull kunnskap og kompetanse fastholdes. Det forventes at prosjektet også vil resultere i en begrenset jernmalmproduksjon, noe som – hvis det lykkes – vil vise at Sydvaranger i fremtiden igjen vil kunne være å betrakte som en jernmalmprodusent og -leverandør.

- Vi er svært fornøyd med framdriften Sydvaranger-teamet har hatt over de siste månedene hvor selskapet har vært i en vedlikeholdsfase, og det er med glede vi nå utvider prosjektet til å inkludere en periode med produksjon. Dette vil sette både våre ansatte samt utstyr og maskineri på en velkommen prøve. Vi er også svært fornøyd med at vi i denne forsøksperioden vil være i stand til å sysselsette ytterligere lokalt bosatt personell med den nødvendige kunnskapen og kompetansen, samtidig som vi skaper en mulighet til å bygge opp partnerskap med flere av våre lokale samarbeidspartnere, kommenterer styreformann Peter Steiness Larsen.

- Det gjøres også framskritt i forbindelse med nødvendige tillatelser til å drive langsiktig gruvedrift, og vi er fortsatt optimistiske med tanke på Sydvarangers fremtidsmuligheter. Samtidig er vi realistiske i forhold til at slike prosesser tar tid og at markedet for jernmalm fortsatt er utfordrende, så vi opprettholder vår fokus på å sikre at gruve- og produksjonsutstyr vedlikeholdes for å sikre muligheter for fremtidig drift, sier Larsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no