22. okt
SA NEI: Audun Celius og Tschudi Aggregates måtte si nei til en stor russisk aktør, som ville bruke Prestøya industriområde som mellomlagring.
 
50 til 100 arbeidsplasser forsvant
Da Tschudi Aggregates søkte om et 50 mål stort område på Prestøya industriområde, fikk kommunen nei. Med det forsvant muligheten til mellom 50 og 100 arbeidsplasser.

Publisert: 18.mar.2016 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:02

Daglig leder i Tschudi Aggregates, Audun Celius, bekrefter dette.

– Det er kanskje ikke riktig å si at vi fikk avslag. Kommunen har gitt Kirkenesbase en opsjon på området og kunne derfor ikke gi det til oss. Vi kunne få det, men hadde måttet flytte det på en måneds varsel. Det kunne vi ikke, sier Celius.

Mellomlagring

Kunden var en stor russisk aktør innen olje- og gass. Vedkommende skulle bruke området til Kirkenes til mellomlagring for et større oljeprosjekt i Russland.

– Russerne har også store utfordringer med plass. Det er store begrensninger med infrastruktur på russisk side av grensen. Derfor trengte de området i Kirkenes til supply eller mellomlagring, sier Celius.

Kunne dere ikke bare ha valgt et annet område?

– Nei, det lot seg ikke gjøre, av den enkle grunn at det ikke finnes store nok områder i Sør-Varanger kommune til denne type prosjekter. På denne type tung lagring var vi avhengig av en spesiell type grunn, kalt styrke- og belastningstoleranse. Det krever en viss styrke for å ha spesielle ting lagret. Dette prosjektet kunne vært løsbart, men dessverre ble det ikke det.

Derfor måtte dere si nei til denne kunden?

– Ja, dessverre. Og med det gikk kommunen glipp av mellom 50 og 100 arbeidsplasser. I mai i år skulle det første utstyret ankommet Kirkenes. Men det ble dessverre ikke slik.

På kartet

Celius er imidlertid fortsatt optimistisk når det gjelder slike prosjekter.

– Dette viser at vi fortsatt er å regne med på olje- og gassprosjekter, at det finnes muligheter. Det viktigste er å befeste Kirkenes sin stilling og få satt Kirkenes på kartet. Får vi skapt noe, så gir det store ringvirkninger. Så enkelt og så vanskelig er dette. Problemet er nemlig arealer. Det er vanskelig å få til noe når det ikke finnes plass. Nå må kommunens politikere gjøre en jobb slik at vi kommer i en slik posisjon at vi får til slike større industriprosjekter. Næringslivet kan ikke tilby noe vi ikke har. Vi og andre private aktører ønsker å ha et samarbeid med det offentlige og få skapt arbeidsplasser og aktivitet i kommunen.

Tschudi Aggregates har tidligere fått kritikk for steintransport.

– En slik kunde som vi her nesten fikk kontrakt med, vil ikke kunne tolerere å måtte holde seg til jobbing fra 08 til 16 fem ganger i uka. Derfor må vi gjøre klar områder som ikke er til sjenanse for innbyggernes ro og orden. Dette er en utfordring generelt, sier Celius.

– Plassmangel problem

Fungerende ordfører Lena Norum Bergeng (Ap) innrømmer at plassmangel er et stort problem for Sør-Varanger kommune. At Tschudi Aggregates må si nei til et større olje- og gassprosjekt fra et russisk selskap som vil bruke Prestøya industriområde som mellomlagring, overrasker ikke den fungerende ordføreren.
– Det gjør dessverre ikke det. Mangel på areal er et velkjent problem som vi har kjent til i flere år og som vi nå forsøker å få løst, sier Norum Bergeng.

Beklagelig

Hun kjenner ikke den konkrete saken med Tschudi Aggregates og de opp mot 100 arbeidsplassene som kunne vært sysselsatt med dette prosjektet.

– Men jeg kjenner godt til at det er interessenter som vil inn og som stoppes av mangel på arealer. Spesielt gjelder dette havnerelaterte prosjekter, sier Norum Bergeng.

Men politikerne er i full gang med å løse de problemene kommunen har.

– Vi jobber hardt for å realisere Tømmerneset, stamnett-havn og KILA i slambanken, slik at kommunen kan stå rustet til de interessentene som har lyst til å etablere seg her. Det er sterkt beklagelig at dette prosjektet med de 50-100 arbeidsplasssene ryker og også andre større prosjekter. Vi har en kjempeutfordring, og vi politikere tar dette på fullt alvor, sier fungerende ordfører.

Norterminal

Nå røyk denne russiske storkunden for Tschudi Aggregates, er det andre du frykter vil ryke, som for eksempel Norterminal?

– Ja, det er klart. Dette er også et kjempestort prosjekt, som vi nødig vil miste. Men her er det vel flere ting som spiller inn og skal klaffe, blant annet konseptvalgutreningen (KVU), sier Norum Bergeng.

Er det flere interessenter som dere har måttet si nei til på grunn av mangel på arealer?

– Dessverre er det flere som har vært i kontakt med kommunen som vi har måttet avvise fordi vi ikke har ledig areal å tilby. Men dette er noe det jobbes hardt med og som vi må prioritere å få på plass, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no