23. okt
Antony Beckmand (t.v.) og Thomas Bækø i Sydvaranger AS.

Arkivfoto: Håvard S. Mækelæ
 
Sydvaranger fikk begrenset konsesjon med klare vilkår for gråbergene
Sydvaranger Eiendom AS må gjøre revidering av driftsplanen sin før de kan få starte dagbruddsdrift, slår direktoratet fast.

Publisert: 24.jan.2019 16:12
Oppdatert: 26.jan.2019 16:36

Onsdag sendte Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard (DMF) et brev til Sydvaranger med vedtak om tildeling av konsesjon. Torsdag ettermiddag ble vedtaket kunngjort.

Her pekes det på at den samfunnsmessige betydningen av antall arbeidsplasser som er forespeilet, har veid tungt. DMF peker på at det er betydelig med mal igjen i Bjørnevatnforekomsten, og stiller noen klare vilkår for utnyttelse av denne;

"Driftsplanen legger opp til dagbruddsdrift med utnyttelse av kun deler av forekomsten. Det stilles krav om revisjon av planen for dette området før oppstart av drift i Bjørnevatn tillates. Planen skal ivareta optimal ressursutnyttelse og minimering av gråberg til tipp. I henhold til tidsplanen som er oppgitt i søknaden, kan planen for uttak i Bjørnevatn revideres parallelt med oppstart av drift i Jerntoppen," heter det fra direktoratet.

Driftssjef Thomas Bækø sier til SVA at de er skuffet. Han mener konsesjonen i praksis er gitt med samme vilkår som i varselet før jul. 

- Dette gir overhodet ikke grunnlag for å kunne reise finansiering. Det er en konsesjon uten egentlig rett til noen ting, sier han.

SVA kommer med mer om saken.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no