5. des
DAGBØKER: Rigmor Andreassen har dokumentert de fleste turene til Liverpool i mange dagbøker Foto: Jørn Fossmo.
 
57 kamper på Anfield
Når begynte det for Kjell Erik Andreassen og Liverpool Football Club? 57 ganger på Anfield. Vi må tilbake til 1960-tallet og Ønskekonserten. Selv tenker han tilbake på forholdet til byen, folket og fotballaget som et rødt eventyr.

Publisert: 26.des.2016 10:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Side 16 og 17

Kjell Eriks Liverpool-eventyr:

I den førjulskledde stua sitter Kjell Erik og Rigmor og ser på dagbøker og bilder fra de mange turene til og minnene fra Liverpool. Kjell Erik forteller om øyeblikket minutter før kampstart når stadion synger «You'll never walk alone», og han løfter Liverpool-skjerfet over hodet sammen med tusener andre flagg. Stemmen brister, han må ta en pause, følelsene blir sterke. 

The Beatles

Det startet med Ønskekonserten, tidlig på 60-tallet. Det eneste programmet en kunne sende inn musikkønsker til. Kjell Erik forteller at det var i tida like før Liverpool-gruppa Beatles for alvor slo igjennom i Norge. Platespiller og Beatles-plater hadde bare noen få. Men radioen var allemannseie. Her kunne det kanskje dukke opp en Beatles-låt.

-   Vi satt og hørte på Ønskekonserten. Mange kristne sanger. Mot slutten av programmet kom noen melodier med norske Wenche Myhre, og så den siste låten. Vi ventet i spenning. Det kunne være Beatles, mimrer han.

Fotball på Lillebanen

Sånn ble kjærligheten til klubben og byen Liverpool skapt. I mange år fulgte ekteparet sine fotballhelter på TV-skjermen, Tippekampen hver lørdag. Liverpool høstet mange liga- og cupgull på 70-tallet. Året før den legendariske og Englands mest suksessfulle og respekterte fotballmanager gjennom tidene, Bill Shankly, førte fram Liverpool til sitt første FA-gull, ble  Kjell Erik kretsmester for guttelaget til KIF. Å spille fotball hadde han lært 100 meter ned i gata, på Lillebanen (nå ishockeybanen), der det i sommermånedene myldret av unge gutter fra hele Lia.  Likevel var det som bryter i KAK hele Kirkenes tok hans navn på sine lepper da han erobret KAKs første norgesmestertittel i 1962.

The Cavern Club

Første gang de besøkte Anfield var 18.januar 1997. Motstander var Aston Villa. Til nå er det blitt 57 turer til Liverpool og Anfield. I tillegg har de reist med supportene på mange bortekamper. I starten fikk de stor hjelp av venn og tidligere KIF-gutt Helge Randa for å skaffe seg billetter og bli kjent med byen.

De fleste turene er nøye dokumentert av kona Rigmor. Bilder, billetter og historier er nedtegnet og tatt vare på i fire dagbøker. Hun viser oss bilde av Kjell Erik og Beatles første manager, Allan Williams, og et annet av John Lennons søster sammen med Kjell Erik. Og mange bilder fra Kjell Eriks 50-års dag på The Cavern Club der Beatles startet sin karriere. Ansatte tok seg av hele arrangementer, og alt var gratis.

- Det har vært et eventyr, sier hun.

Kjell Eriks detaljerte kunnskaper om Beatles-museet og historier om Cavern Club og den verdensberømte Liverpool-gruppa har imponert mange. Kompiser omtaler han som et levende leksikon og påstår at det ikke er nødvendig å ha med seg en lokal guide i Liverpool når en er sammen med Kjell Erik. Det han ikke vet om Beatles, Liverpool FC og katedraler, er ikke verd å vite, er oppfatningen blant venner.

Rører seg i kroppen

- Det er noe som rører seg i kroppen på en når en står inne blant supportene på Anfield. En føler seg som en del av klubben, sier Kjell Erik.

- Atmosfæren er fantastisk. Mange mener sikkert at det er mer behagelig å se en kamp på TV, men opplevelsen med å være er inne på stadion, setter seg i kroppen, sier Kjell Erik.

Kjærligheten til gruppa Beatles har også alltid vært sterk. I 14 år på rad fra år 2000 reiste ekteparet på Beatlesfestival samtidig som Bank Holliday (fridag) i august og de fikk ofte med seg en hjemmekamp samtidig. De første årene spilte Liverpool Europacup-kamper på den tida. Seinere kom ligaen i gang i august måned.

- I denne perioden har vi også opplevd en byforvandling. Som kulturhovedstad i Europa for noen år siden fikk vi på nært hold muligheten til å observere hvordan Liverpool ble modernisert og restaurert. Nå framstår den som en helt ny og unik by.

Invitert i bryllup

Både han og kona prater varmt om Liverpool-folket, kalt «Scousere», om gjestfriheten og vennligheten deres.

- De er som vardøværingene, koll åpen. 

Kjell Erik og kona forteller om de mange bekjentskapene de har  knyttet i løpet av årene de har reist over Nordsjøen. Mange gode opplevelser har brent seg fast i hukommelsen.

-   En kveld vi satt på en pub og spiste, kom vi i en hyggelig prat med nabobordet. Da vi var i ferd med å bryte opp, inviterte de oss til sitt eget bryllup som skulle finne sted dagen etter.  Selv om vi var noe skeptisk, tok vi drosje til adressen, og ringte på. Etter en kort stund åpnet døra seg, og der stod det ei ung jente som smilte og sa:

«Det er vel dere som er fra Norge?».

Da var isen brutt. Kvelden ble helt fantastisk. Hvor opplever en noe sånt i Norge, å bli invitert i et bryllup av vilt fremmede folk, spør han.

Fikk billetter gratis

En annen gang stod Kjell Erik sammen med en venn utenfor en fullsatt Anfield billettløs. Prisen på svartebørsen var steget til  4-5 000 kroner. En drøy pris, syntes de. Slukøret var det ikke noe annet å gjøre enn å returnere til hotellet. Plutselig støter Kjell Erik i folkemengden på en Liverpool-kompis som han ikke hadde truffet på flere år. Han hadde med seg en venn.

- Phil, som min kompis het, spurte oss om vi skulle se kampen, men jeg måtte bare innrømme at vi ikke hadde billetter. Så la jeg merke til at de stakk hodene sammen og hvisket. Etter noen sekunder kom Phil bort til meg med sine billetter i handa og lurte på om vi hadde lyst til å overta deres billetter gratis. Selv kunne de se kampen på en pub. Vi ble som slått i bakken. Men sånn er scouserne, Liverpool-folket, forteller Kjell Erik med en stemme som påny nærmer seg bristemålet.

Over middels interessert

En annen gang han skulle se en Champions League-kamp, var det bare mulig å oppdrive billett sammen med supportene til bortelaget, selveste Barcelona.

- Jeg hadde Liverpool-skjerfet på meg, men ble på veien inn stoppet av vaktene og måtte pakke det langt ned i skinnjakke. Livredd for å bli oppdaget stod jeg og sang Liverpool-sangen inni meg. Men det gikk bra.

Kona Rigmor, som har vært med på alle turene, mener at de har brukt langt over en million kroner på sine reiser til Liverpool.

- Jeg tror nok at vi sånn litt over middels interessert, humrer hun.

Ekteparet er også ivrige tilskuere på Kirkenes stadion der de følger med på barnebarnet Brage som spiller spiss på A-laget til KIF. Så langt kom ikke Kjell Erik, men han kom inn i varmen i Liverpool. Blått hjemme, rødt borte.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no