18. okt
OVERSIKT: Kartet viser status over prosentandelen av veiadresser i Finnmark.
 
61 flere personer har fått veiadresse
– Det går riktig vei, og det er vi glade for, sier prosjektleder, Inger Margrethe Kristiansen i Statens Kartverk.

Publisert: 05.des.2014 13:54
Oppdatert: 23.okt.2017 10:45

I fjor på denne tiden manglet 1 623 personer i Sør-Varanger gateadresse. Per utgangen av novemner i år er antallet redusert til 1 562 personer. I Norge opereres det med to typer adresser.

Det ene er veiadresser og det andre er såkalte matrikkeladresser som baseres på gårds og bruksnummer. Målet er at alle i Norge skal ha en veiadresse.

En presis adresse er mange steder en forutsetning for at ambulanser og andre utrykningskjøretøyer skal finne fram.

Med stadig mer sentraliserte alarmsentraler oppstår det rett som det er misforståelser når adressen er mangelfull, ikke minst i områder der man fortsatt opererer med gårds- og bruksnummer og der det mangler gateskilt og husnummer

Ressursbruk

Arbeidet med veiadressering i Sør-Varanger kom i gang i vinter, og Utvalg for plan og samferdsel har fått oppgaven med å være navnekomité, på vegne av kommunestyret som er navnemyndighet. Enhetsleder for plan- og bygg, Håvard Lund tror neppe de blir ferdig med jobben innen året.

– Vi har måttet bruke ressurser på matrikkelføring i forbindelse med eiendomstaksering, og derfor ikke kommet like langt som vi hadde planlagt. Dette er imidlertid absolutt noe vi skal få på plass, sier han.

Enhetslederen tror på en dekningsgrad på i overkant av 80 prosent innen 2014. Det er distrikter som Pasvik , Neiden og Jarfjord som i dag mangler veiadresse.

Omfattende

Prosjektet med å navngi alle veier og gater i Norge, startet opp i 2011 og varer ut året. Målet var å få adresseantallet opp i 86 prosent.

– Dette ser vi at vi ikke når. Vi er oppe i 80 prosent ved utgangen av november, forteller Kristiansen som tilføyer at kartverket vil fortsette med dette arbeidet, selv om den femårige tidsrammen er i ferd med å gå ut. De har nå satt seg et nytt mål med 90 prosent ved utgangen av 2016.

– Det er ikke lovpålagt å ha gateadresse, men det er sterkt anbefalt, forklarer Kristiansen.

– Er dere fornøyd med prosessen så langt?

– Det går riktig vei, og vi skjønner at dette tar tid. Det er viktig med god kvalitet på arbeidet. Samtidig vet vi at mange kommuner ser seg nødt til å prioritere andre lovpålagte oppgaver, og at mange for tiden jobber med innføring av eiendomsskatt, sier hun.

I alt 105 000 personer har fått veiadresse i løpet av det siste året.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no