16. okt
NATUR: Naturen skal tas vare på i så stor grad som mulig under og etter utbyggingen. På skråningen bak blir det urnegraver, forteller Wenche Dervola og Frode Berg. (Begge foto: Håvard S. Mækelæ)
 
6,5 millioner til gravlund-vei
Sør-Varanger menighet skal utvide gravlunden på Sandnes med både egen ankomstvei og 1750 nye gravplasser. Det skal dekke begravelser på Sandnes i over 15 år fremover.

Publisert: 17.sep.2016 19:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

Akkurat nå ser store deler av Sandnes gravlund litt ut som en byggeplass. Og mer skal det bli fremover. For nå er klarsignal gitt for å starte arbeidet med utvidelsen av kirkegården.

De siste pengene Sør-Varanger menighet trengte kom inn forrige uke, da kommunestyret bevilget 6,5 millioner kroner til gravlundutvidelsene.

Det holder til første fase av et prosjekt som til slutt skal koste 26 millioner kroner. Når snøen smelter neste år begynner arbeidet for fullt.

- Vi skal utvide hele det øvre feltet på gravlunden, med ny innkjørsel, parkeringsplass på utsiden, stier mellom feltene, og graver opp langs skråningen ovenfor, forteller kirkeverge Wenche Jessen Dervola.

Så langt har ikke Sør-Varanger menighet noen tradisjon med gjenbruk av graver, så dermed er det lagt opp til så mange ekstra graver som mulig. Dervola ser for seg 1750 ekstra graver, fordelt på 40 dekars utvidelse av gravlunden. Det skal holde i minst 15 år fremover.

- Skrikende veibehov

Den første delen av prosjektet, det som starter i 2017, blir å bygge vei og å legge vann- og avløpsrør og elektriske ledninger til de nødvendige delene av gravlunden.

Noe av det viktigste er den nye adkomstveien på oversiden av gravlunden, pluss ny parkeringsplass. Dermed blir det kortere vei å gå til kapellet, og det skal bygges stier mellom de forskjellige gravfeltene. Målet er at ingen skal kjøre inn på gravlunden om de ikke må.

- Det har vært et skrikende behov for vei på utsiden, sier Dervola.

- Vi har sett folk kjøre inn på sidestiene inn langs gravene. På større kirkegårder sør i landet er det aldri biler innenfor portene, sier Frode Berg, som er involvert i planleggingen.

Det blir fremdeles parkeringsplasser for bevegelseshemmede på innsiden av portene.

Kjøringen inne på gravlunden har samtidig ført til at plantelivet slites bort langs veien. Plantelivet på gravlunden skal være naturlig voksende planter, og skal spre seg naturlig uten at noen planter noe. Så mye som mulig av trærne og plantelivet i området skal tas vare på i utbyggingen.

Når den nye gravlunden står klar, skal det også være flere benker, søppelbøtter og nytt servicebygg der.

En del av de nye gravlundområdene settes av spesifikt til urner. Det blir mer og mer vanlig med kremasjon, og urner krever ikke like stor dybde i jorda som kister. Dermed blir det snakk om urnegraver langs skråningen ovenfor dagens gravlund.

Hvilken rekkefølge resten av arbeidet gjøres, er ikke bestemt ennå.

Treårig prosjekt

Menigheten har lagt gravlund-utbyggingen opp som et treårig prosjekt. Om de får alt de trenger av midler hvert år, og alt går som det skal, ser de for seg å være ferdig med denne utbyggingen i løpet av 2019.

- Men vi vet ennå ikke om kommunen budsjetterer det til å ta flere år, påpeker Dervola.

Menigheten hadde håp om å fremskynde kirkegårdsarbeidet til i høst, men det gikk ikke. De siste pengene kom inn for sent til det, ifølge Dervola.

- Anbudsrundene tar nok tid til at vi ikke ville fått begynt før vinteren har startet, sier hun.

Arbeidet på gravlunden skal ikke gå ut over begravelser der.

Neiden-gravplaner rett om hjørnet

Det er også et behov for utvidelse av gravlundene på Neiden. Der er planene rett rundt hjørnet, ifølge kirkeverge Wenche Dervola.

- Vi regner med å være ferdig med planene i løpet av vinteren, og da kan vi legge dem frem og begynne å få midler til dem også, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no