13. des
SEDLER: Enten de er gamle eller nye, er de gode å ha. Foto: Håvard S. Mækelæ
 
6693 fikk gode nyheter – i første omgang
Om ingenting forandres, vil 80 millioner kroner utbetales til lønnstakere i Sør- Varanger i sommer – og 16 millioner vil kreves inn fra de mindre heldige. Det kunne likevel vært verre.

Publisert: 20.apr.2018 15:42
Oppdatert: 20.apr.2018 16:09

4. april kunne folk enten puste lettet ut, eller grøsse og begynne å minimere skaden. Da kom nemlig skattemeldingen ut til de fleste lønnsmottakere rundt om i landet – og den er godt nytt for de aller fleste.

I Sør-Varanger er det 6693 personer som får tilbake til sammen 80,1 millioner kroner, forteller kommunikasjonsrådgiver Per Storlien i Skatt Nord. Summen er rundet til nærmeste desimal.

Den nøyaktige summen er i snitt 12 049 kroner per hode. Så selv om det selvfølgelig varierer fra person til person, kan en god del vente seg litt ekstra penger når skattepengene settes på konto i løpet av sommeren.

Verre er det for de resterende 1371 som har fått restskatt. De må betale totalt 1,6 millioner kroner, eller 11 805 kroner per person.

Dyrere landsgjennomsnitt

Sør-Varanger er på landsgjennomsnittet når det gjelder å få tilbake penger. De som havner i pluss får tilbake omtrent 12 000 kroner per person på landsbasis, ifølge Storlien. Den jevne underbeskattede nordmann får derimot en større regning enn Sør-Varanger-folk flest: Landsgjennomsnittet på skattesmell er på omtrent 25 000 kroner.

– Jeg synes det er rart at det er såpass forskjellig, men jeg vil ikke spekulere på hvorfor, sier Storlien i Skatt Nord. Han påpeker samtidig at de ikke har tallene for selvstendig næringsdrivende ennå.

Innleveringsfrist

Storlien understreker at tallene bare er foreløpige. Dette er nemlig tallene som Skatteetaten har sendt ut, før folk har gjort justeringer på skattemeldingen. Innleveringsfristen er der 30. april, så folk har fremdeles litt under to uker på seg til å få sjekket alt.

– Flesteparten leverer uten endringer. Men jeg anbefaler å sørge for at man har gjennomgått skattemeldingen, og sjekket at man har fått alt man skal ha av fradrag. Det er mye nyttig informasjon på Skatteetaten.no, sier Storlien.

Det folk pleier å endre i størst grad inkluderer: Reisefradrag, fordeling av gjeld mellom samboere eller andre forhold, fradrag for barnepass – og bilbytte. Har du kjøpt eller solgt snøskuter, kan det også bli med der.

– Næringsdrivende er nødt til å levere. De har en egen frist, og har ikke de levert innen 31. mai, kan det bli tvangsmulkt, advarer han.

Folk i Skatteetaten er også fornøyde med at flere og flere går for elektronisk skattemelding. Den elektroniske meldingen blir også behandlet raskere, slik at man får pengene sine tidligere.

– De som leverer elektronisk kan få pengene sine fra 26. juni og utover, mens de som leverer på papir først får dem fra august og utover, sier Storlien.

Hvis alt er riktig på skattemeldingen, trenger ikke du som lønnsmottaker levere den.

I Nord-Norge er det 283 000 personer som får totalt 3,1 milliard kroner igjen ved første skatteberegning, mens 68 000 må betale totalt 1,3 milliard.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no