10. des
 
Har gode minner fra Kirkenes
Plastforurensning i havet er noe som opptar alle, men som desverre bare blir mer og mer omfattende. Tirsdag kommer professor Geir Wing Gabrielsen til Kirkenes for å holde et foredrag om temaet. Vi har snakket med den engasjerte professoren.

Publisert: 12.mai.2019 09:47
Oppdatert: 12.mai.2019 21:19

Geir Wing Gabrielsen er seksjonsleder på miljøgifter ved Norsk Polarinstitutt og professor ved UNIS på Svalbard. Tidligere har han jobbet ved Norsk institutt for naturforskning, NINA. Han har i 37 sesonger forsket på utviklingen i arktiske strøk, fra basen i Ny Ålesund nordvest på Svalbard. Fagområdet er sjøfugl, økologi, fysiologi og energiomsetning i marine arter.
Men før utdanning frem til cand real og doktorgrad, og en forskerkarriere, hadde Geir Wing Gabrielsen noen givende år i Kirkenes.

Fikk en god start i Kirkenes

Professor Gabrielsen er født i Honningsvåg. Som 12-åring kom han til Kirkenes, hvor faren hadde fått jobb som installatør på Lysverket. Familien bodde i seks år ved torget i sentrum av Kirkenes.

– Olaug Bertelsen lærte meg å skrive, sier Gabrielsen.

– Jeg ble redaktør for skoleavis både i ungdomsskolen og på gymnaset, forteller han videre.

– Det ga meg en god start, og jeg har mange gode minner fra Kirkenes. Men siden har jeg ikke vært der, så da jeg fikk denne invitasjonen fra naturvernforbundet sa jeg ja med stor interesse.

Har hektiske forskerdager

Geir Wing Gabrielsen måtte kile inn tid til en kort prat med oss midt i en rekke av møter og konferanser. Han har hatt fokus på plast i havene i mange år, og skrev allerede i 2013 en kronikk om temaet i Adresseavisa. Siden har han fulgt opp med flere kronikker og mange foredrag på konferanser og møter nasjonalt og internasjonalt.

Hele verden har etterhvert fortstått at plast er en utfordring det må gjøres noe med. Gabrielsen er en av de forskerne som legger konkret informasjon om utviklingen på bordet. Etter 37 sesonger på Svalbard sier han at det er ingen tvil om at plastforurensningen i Arktis øker.

Håp om bedring

– Det er nå håp om å få til internasjonale avtaler, og det skjer mye bra for tiden, sier Gabrielsen.

– Det er i Asia problemet er mest dramatisk, med søppel i elvene og i havet, så det er viktig å få de landene med, sier han. Det skjer mye på resirkulering, men det trengs fortsatt mye forskning, sier han.

Professor Gabrielsen forteller videre at det over hele verden blir satt fokus på problemstillingen.

– Det ble i 2018 publisert mer enn 600 forskningsartikler om emnet, sier han. – Sist mandag ble det publisert en FN-rapport (IPBEC) som sier at plastforurensning i havet er en av flere årsaker til at arter minker i antall. Det er viktig med engasjement. Strandrydding er for eksempel noe vi trenger.

Gabrielsen avslutter med å si at de som kommer på foredraget tirsdag vil få se mange bilder, og de vil få et innblikk i hva forskerne vet om plast og konsekvenser av plastforurensningen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no