18. nov
MARKERING: Utdanningsforbundet i Finnmark la ned krans og hedret lærerne med ett minutts stillhet ved nestleder Bjørnar Mjøen og leder Kari Lium. (Alle foto: Siri Seim Sønstelie).
 
75 år siden lærere trosset nazistene
Utdanningforbundet i Finnmark markerte hendelsen med krans og ett minutts stillhet onsdag.

Publisert: 28.apr.2017 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:19

Under sin årlige ledersamling tok Utdanningsforbundet i Finnmark seg tid til å markere 75-årsminnet for lærerne som ble arrestert og sendt til Kirkenes for å bli tuktet til lydighet.

- Vi legger ned blomster i stor respekt og takknemlighet over de ofre som våre kollegaer nedla i kamp for demokratiet, sa nestleder i Utdanningsforbundet i Finnmark, Bjørnar Mjøen i sin tale foran det gamle biblioteket som lærerne i sin tid ga til Sør-Varanger kommune som takk.

Motstandsaksjon

Kirkeneslærerne trosset nemlig nazistene, og neket å følge Nasjonal Samlings befalinger. De ønsket rett og slett ikke å undervise i nazismen. Dette fikk massiv støtte blant befolkningen, og politikerne måtte etterhvert gi tapt. Lærer fra hele landet ble sendt til Kirkenes og satt i fangenskap. Etter syv måneder i fangenskap ble lærerne frigjort. Handlingen har i ettertiden stått som et sterkt symbol på en motstandsaksjon med sivil ulydighet som ble å regne som vellykket. Aksjonen har blitt kjent som Læreraksjonen i 1942. Og nettopp det er viktig for Utdanningsforbundet i Finnmark å markere.

- Det er viktig for oss å markere. Det var et viktig element i motstandskampen i Norge, som ble virkelig lagt merke til nasjonalt og internasjonalt. De forholdene de kom hit under var veldig tøffe, sier nestleder Mjøen.

Gir ryggrad

Lokallagsleder i forbundet i Sør-Varanger Robert Nesje støtter Mjøen. På spørsmål om man kan ta med seg noe av motstandskraften til lærerne til dagens samfunn svarer han følgende:

- Det gir oss en ekstra ryggrad når vi står i det. Det blir spørsmål om moral og etikk i skolen, og hvordan man skal drive skole også i dag. Nå er det ikke de store kampsakene slik som de hadde den gangen, men det er absolutt et perspektiv å ta med seg, sier Robert Nesje som selv er lærer.

Også nestleder i fylkeslaget er enig.

- Ja, det vil jeg tro. Vi jobber mye med profesjonsetikken, og jeg synes dette er et godt eksempel på at læreren har en høy slik profesjonsetikk. Det er noe vi prøver å ta vare på, sier Bjørnar Mjøen.

Markering

I tillegg til markeringen til Utdanningsforbundet i Finnmark onsdag, ble historiene om lærerfangene torsdag kveld fortalt av Sigbjørn Sildnes på Grenselandsmuseet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no