7. des
HØYDEPUNKT: Når Åge Aleksandersen avslutter nesten tre timers hitparade med «Levva livet» er det med 12 gitarer på scenen. Det er det ingen som gjør etter han.
 
Åge leverte og vel så det
Åge og Sambandet i Barentshallen. Han hadde litt å leve opp til etter årets høydepunkt i fjor og strålende kritikker etter Royal Albert Hall. Men Åge leverte til et ellevilt publikum.

Publisert: 27.jun.2016 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:06

Hele bandet stiller seg ytterst på scenekanten og bukker til publikum før konserten begynner. Stor jubel allerede før en tone er spilt. Og så kommer hitlåtene på rekke og rad. Det blir allsang, hyling, tårer og latter. For et band Norge har i Åge og Sambandet!

Mimrekveld

- Det var akkurat som å være tilbake på samfunnshuset i Snåsa, da man var akkurat litt for liten og vi snek oss inn, for når Åge Aleksandersen kom, bare måtte man få det med seg, ler Bernt Otto Moum. Trønderen forteller ivrig at da han var liten og skulle kjøpe sin aller første LP-plate, ble det to, det var Åges Ramp og Back in Black med AC/DC.

- Det var nesten bare Åge som gjaldt på den tida, jeg husker jeg syntes det var så tøft. Og nå er det like tøft, og kanskje enda bedre. Dette var virkelig både rart og deilig å kjenne på, ler han.

Første sett

Åge satte stemninga med første låt, «Hvis du rekke ut ei hand», og fulgte opp med «Langt igjen til Royal Albert Hall», fikk allsang og roet deretter litt ned med «Dekksgutten» med enda mer allsang. Så fulgte «Eldorado», «Rosalita», og en flott versjon av «Skin sola». «Va det du Jesus» er også en av de store klassikerne. Alvoret avløses av den fengende «Suttekluten» og nå tar publikum helt av. Deretter kommer «Fremmed fugl», som igjen er aktuell. Så kommer Randi Sneve Skeie på scenen til hysterisk hyling. Det blir duett med «Tenk om», Åges nyeste hit.

- Det var skikkelig artig, helt vilt. Jeg hørte ingenting, men det gjorde ikke noe, ler Randi etterpå.

Åge lo også og forsatte smilende med flere klassikere, «Alkymisten», «Veien hjem», «Medvind» og avsluttet første sett med «Min dag», den forte versjonen, selvsagt.

Tilreisende fans

Noen av de mange tilreisende var musikerfamilien Marianne Fjellheim og Geir-Arne Eriksen fra Vadsø, med døtrene Kamilla og Kristin.

- Vi elsker Åge, og så er jeg jo egentlig fra Båtsfjord og alle vi musikere fra Båtsfjord elsker jo Gunnar Pedersen, ler Geir-Arne Eriksen. Han har spilt gitar i utallige band, og Marianne har sunget i flere av dem.

- Vi har spilt mange Åge-låter, han har så mye bra, sier Marianne.

- Vi har blitt Åge-fans, for vi har jo vokst opp med musikken, mamma og pappa har spilt det ganske mye, ler Kamilla og Kristin. De har også drevet mye med musikk i Vadsø.

- Dette var en impulstur, vi satt på Optikom forrige lørdag og snakket om det, og bestemte oss der og da. Før har vi sett han i Alta, i Oslo og i Trondheim, så vi er nok ganske store fans, ler Marianne.

Se på Facebook: Stor stemning og heftig gitarspill i Barentshallen

Andre sett

Når Åge og bandet starter andre sett med «Norge mitt Norge» og «Fire pils og en pizza» koker det i salen. Deretter den ikke fullt så kjente «Danserinnen». Åge er ikke så pratsom, men nå sier han: - Da jeg var i Kirkenes for første gang med Prudence i 1972, da spilte vi denne, og drar i gang «14 pages».

- Jeg var og så han den gangen i Kirkenes i 1972, dette er jo helt fantastisk, jubler Bjørnar Gjetmundsen.

Tilbake til norsk tekst med rockeren «To skritt frem» og deretter «Hold kjeft, spis is» og den mørke julesangen «24.12». Det er mye politikk i Åges tekster og dette er den dramaturgiske bølgedalen i andre sett. Herfra og ut går det bare oppover. Først «Hold fast» og deretter endelig «Lys og varme». Det er allsang på hele låta, Gunnar Pedersen har halve Båtsfjord hylende foran sin del av scenen når han leverer Norges mest kjære gitarsolo, og får et helt publikumsrefreng bare til seg som takk. Så følger «Dains me dæ», «Rio de Janeiro» og «Levva Livet» med innlagt flere vers «Twist and shout», den første låten Åge lærte seg som liten med kosteskaft til mikrofonstativ foran speilet.

Høy på Åge

Maken til stemning skal man lete lenge etter, for ikke bare er det en hitparade Åge og Sambandet leverer, det er også et utrolig samspilt band med fikse små detaljer og arrangementer som ikke er med på originalinnspillingene. Det er også masse humør, ablegøyer og spilleglede. Livlige gitarist Skjalg Raaen, som har spilt sammen med Åge i flere år, hadde bagen full av gitarhelt-triks, Bjørn Røstad var verdens kuleste saksofonist, Morten Skaget (også kjent som Morty Black fra TNT) hadde kveldens lengste og bredeste glis, og blåserekka var høyt og lavt og overalt. Når Åge avslutter «Levva livet» er det foran et band som har byttet ut instrumentene med gitar. 12 gitarister holder den siste tonen og avslutter med et brak til ellevill jubel.

Svevende ut av Barentshallen snakker publikum om at det var minst like bra som i fjor, minst!

Det var rundt 800 mennesker på konsert med Åge og Sambandet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no