13. des
POLIKLINIKK: Fysioterapeutene Kristin J. Pedersen og Ino Bjørnstad står bak åpningen av lymfødempoliklinikken ved Kirkenes sykehus. (Foto: Tor Sandø).
 
Åpner lymfødempoliklinikk
Tirsdag 15. september åpner Kirkenes sykehus en lymfødempoliklinikk. 

Publisert: 05.sep.2015 10:29
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

Kirkenes sykehus har fått innovasjonsmidler fra Finnmarkssykehuset for å gjennomføre et lymfødemprosjekt. Å åpne lymfødempoliklinikk er ett av tiltakene. Lymfødem er en kronisk sykdom som gir hevelse (væskeansamling), vanligvis i armer eller bein, men andre deler av kroppen kan også rammes. Som oftest oppstår lymfødem etter fjerning av lymfeknuter eller annen direkte skade påført lymfesystemet under operasjon og eller strålebehandling. I 30 prosent av tilfellene skyldes lymfødem medfødte defekter i lymfesystemet.

Har spesialkompetanse

Fysioterapeutene Kristin J. Pedersen og Ino Bjørnstad ved Kirkenes sykehus har spesialkompetanse innenfor lymfødembehandling. Det er en omfattende behandling som blant annet innebærer informasjon, forebygging, manuell behandling, kompressjon (bandasjering og strømper) og aktive øvelser.

- Vi får ofte henvendelser og spørsmål fra pasienter og annet helsepersonell og ser nå fram til å åpne poliklinikken, sier Pedersen, som også er leder for Enhet fysioterapi og ergoterapi og prosjektleder for lymfødemprosjektet.

Det er ikke mange sykehus i Norge som har et spesialisert tilbud til lymfødempasienter. 

- Vi er veldig glade for at vi fikk disse midlene fra Finnmarkssykehuset, slik at pasientene i Øst-Finnmark kan få et bedre og mer helhetlig tilbud. Det er ingen tvil om at behovet er der, sier Pedersen.

Opplæring

I tiden framover vil Pedersen og Bjørnstad ha opplæring av pasienter og helsepersonell. Under åpningsdagen tirsdag 15. september blir det også undervisning i auditoriet på sykehuset med tittelen «Hva er lymfødem og hvilke konsekvenser har dette for pasienten?». Denne tilstanden er i stor grad underdiagnostisert.

- Det er viktig for oss å gjøre flest mulig oppmerksomme på denne type problemstilling. Slik kan helsepersonell komme inn så tidlig som mulig inn med råd og veiledning. Forebygging og tidlig behandling kan gi stor gevinst for pasienten, sier Pedersen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no