8. des
KNIV: Ordfører Rune Rafaelsen skar av skinnsnora som markerte åpningen av den nye turstien til Finland. Foto: Yngve Grønvik
 
Åpnet tursti til Finland fra Neiden
Neiden Helselag kunne i dag invitere til offisiell åpning av turstien fra Neiden til Finland. - I går var det Russland, i dag er det Finland. Det er en unik kommune vi har, sier Rune Rafaelsen.

Publisert: 02.okt.2017 09:47
Oppdatert: 02.okt.2017 11:13

- Å komme hit og se hvordan Neiden Helselag har arbeidet viser hvordan Sør-Varanger kommune har en rolle å spille på alle kulturelle strenger, sa ordføreren i sin tale til de rundt 50 fremmøtte på Stormælen i Neiden.

Folkehelse

Han var imponert over arbeidet som var lagt ned i å renske opp og lage tursti som knyttet Norge og Finland sammen, og som ville fremme folkehelsen for mange mennesker i år framover.

- Ja, det har vært et stort arbeid, sier leder i Neiden Helselag, May-Torild Karikoski. Hun nevner spesielt de fire som har ryddet skog og kratt langs den gamle stien og merket den, Aud Martinsen, Stein Arild Jerijærvi, Yngve Karikoski og Odd Myhre.

Selv har hun administrert det hele, og tok opp ideen fra avdøde Kåre Sivertsen.

- Det var hans drøm at turstien han begynte å rydde skulle knyttes sammen med Finland, og nå har vi fått det til, sier hun.

Stort arbeid

- Det er et veldig stort og svært viktig arbeid som har blitt gjort av Neiden Helselag, sa koordinator i Nasjonalforeningen for folkehelse Finnmark, Kirsten Greiner Ovesen.

- Det at dette er et lavterskeltilbud er også viktig. Og så er det fantastisk å se den dugnadsånden og samarbeidet som ligger bak. Det å få folk engasjert, administrere det hele og sette det ut i livet, det står det respekt av, sa hun.

100-årsmarkering

Det var kjølig høstvær på Stormælen, men sangkoret Fossekallen stilte opp og sang "Tunturitiellä", som betyr "fjellveier", og det var en passende sang på mer enn en måte. I år er det nemlig 100 år siden Finland fikk sin uavhengighet, og det har blitt markert på mange måter. Neiden Helselag ville markere det med å knytte de to land sammen med en tursti.

- Det er vårt symbolske bidrag til feiringen av Finlands 100-årsjubileum, sa Karikoski.

Fire løyper

Det er nå hele fire turløyper å velge mellom på Stormælen. Den som ble offisielt åpnet i dag er 11,3 kilometer lang og går helt til grensa. Stien følger den gamle handels- og postruta fra Finland, og er nå merket med Den norske turistforenings røde T-er. De andre folkestiene på Stormælen har også blitt oppgradert. Den gule stien er Perletur og deler av den er tilrettelagt for rullestolbrukere. 

 
ÅPNET: Koordinator Kirsten Greiner Ovesen, naturoppsynsmann Martti Lintula, leder May-Torild Karikoski og ordfører Rune Rafaelsen gledet seg over åpningen av ny tursti i Neiden.
Foto: Yngve Grønvik
DRØM: - Det var Kåre Sivertsens drøm at turstien han begynte å rydde skulle knyttes sammen med Finland, og nå har vi fått det til, sier May-Torild Karikoski.
SANG: Fossekallen sang på finsk om fjellstier.
Foto: Yngve Grønvik
UNDERHOLDNING: Etter åpningen på Stormælen var det kaffe og kake på museet. Elever fra Sevettijärvi skole sin dansegruppe viste en skoltesamisk dans for publikum.
Foto: Yngve Grønvik

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no