8. des
NESTEN FERDIG: Nye Kirkenes Sykehus skulle være klart til bruk fra juni. Nå utsettes åpningen i to måneder. (Foto: Siri Sønstelie)
 
Åpningen av sykehuset utsatt i to måneder - entreprenøren får dagmulkt
Manglende pasientsignalanlegg og forsinkelser i byggearbeidet setter en stopper for planlagt åpning i juni.

Publisert: 30.mar.2017 19:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:17

Det nye sykehuset befinner seg i sluttfasen. Og selv om det for en måned siden lå til rette for planlagt åpning i juni, må disse planene endres. Nå er åpningen utsatt.

Hovedårsaken skal være manglende pasientsignalsystem.

To måneder

Uten å ha pasientsignalanlegget installert, kan ikke sykehuset begynne med pasientbehandling. Prosjektansvarlig for Nye Kirkenes sykehus Øyvin Grongstad bekrefter at driften av sykehuset nå må la vente på seg.

- Åpningen av sykehuset er utsatt til etter sommeren fordi det er forsinkelser i framdriften av byggearbeidene, sier han. Pasientsignalanlegget er hovedårsaken og generell manglende ferdigstillelse av plan 2 og 3 medvirker til forsinkelser. Det betyr at sykehuset ikke kan tas i bruk til pasientbehandling før anlegget er på plass, sier han.

Videre understreker han at forsinkelsene på ingen måte vil ha en negativ virkning på pasientene.

- Det at vi må utsette flyttingen på grunn av forsinkelser går ikke utover pasientene. Vi har et fullt funksjonelt sykehus som blir brukt helt frem til vi kan flytte driften inn i nytt bygg.

Ifølge Grongstad er forsinkelsene i hovedsak et resultat av at den tyske entreprenøren Adolto har slitt med å få nødvendige elektrotekniske godkjenninger i Norge. Noe som skal ha tatt noe tid å få på plass.

Klart til 1.juni

Til tross for utsettelsen regner entreprenøren likevel å overlevere byggearbeidet til sykehuset like etter påske, opplyser Grongstad. Og selv om det pasientbehandlingen må vente på seg, vil huset stå klart som planlagt.

- Huset som sådan, inkludert teknisk utstyr, vil være klart til rundt 1. juni. Entreprenøren regner med å overlevere byggearbeidet straks etter påske, og deretter fullføre pasientsignalanlegget til samme dato. Deretter kommer en del aktiviteter som sykehuset selv skal utføre fram til det kan tas i bruk i august, med blant annet innstilling av anleggene, sier han.

Den siste perioden av arbeidet med sykehuset er allerede i gang. For arbeiderne blir det noen hektiske måneder for å få alt på plass. Flere titalls tekniske systemer skal samkjøres og settes i gang.

Gradvis flytting

Sykehuset belager seg på å være klar til åpning i midten av august. Innen da skal driften flyttes.

- Alt som er avhengig av hverandre, vil bli flyttet parallelt. Samtidig vil vi begynne å flytte det som kan flyttes gradvis gjennom sommeren. I tillegg til forsinkelsene med byggearbeidet, har også ferieavvikling påvirket utsettelsen av åpningen, ifølge Grongstad.

- Det er mulig vi kunne ha åpnet i midten av juli, men en utfordring har vært ferieavviklingen. Vi er et lite sykehus, og personalet driver på flere områder. Det ble derfor konkludert med at flyttingen og åpningen skal skje i uke 33, sier han.

Innen da skal personalet ved sykehuset være godt kjent med de tekniske systemene

- En positiv vinkling på utsettelsen er at vi får mer tid til å perfeksjonere oss og organisasjonen. Det gjør at vi kan bruke sykehuset og dets systemer perfekt ved oppstart, fortsetter han.

Ekstra kostnader

Selv om pasientene må vente med å ta i bruk det nye sykehuset, vil ikke forsinkelsene føre til store ekstra kostnader.

- Det vil påløpe ekstra kostnader, blant annet forlenget prosjekt - og byggeledelse samt økte byggelånsrenter. Disse kostnadene dekkes av entreprenørens dagsmulkt.

Grongstad opplyser videre at den totale budsjettrammen til sykehuset er på 1,460 milliarder norske kroner. I tillegg dekkes noen aktiviteter og anskaffelser med 25 millioner av sykehuset ordinære budsjettrammer.

- De ekstra kostnadene ved forsinkelsene vil ikke føre til noe spesielt, ettersom de dekkes av entreprenøren selv.

Ansatte ikke bekymret

Assisterende klinikksjef Ranvei Sneve bekrefter at de ansatte er informert om utsettelsen.

- Det er veldig nytt for oss alle. Det ble nylig sendt ut en melding om utsettelsen av flyttingen, sier hun.

I likhet med prosjektansvarlig Øyvin Grongstad mener hun flyttingen vil skje som planlagt. Den eneste utfordringen er ferieavvikling.

- Den eneste betydningen utsettelsen har er ferieavviklingen. Vi skal ha drøftningsmøte i morgen, som er før fristen, om hvordan ferien skal legges, sa Sneve til SVA torsdag.

Alle skal få den ferien de har krav på, lover hun, og legger til at dette vil bli gjort i tråd med lovverket.

Større bemanning

Den eneste forskjellen utsettelsen av flyttingen vil føre med seg, er en styrke bemanningen i uken sykehuset offisielt åpner dørene.

- Det meste skal gå som vanlig. Men i uke 33 ønsker vi å ha flere enn vanlig på jobb. Flytting er ingen hverdagskost for noen, legger hun til.

Videre forteller hun at opplæringen av de nye systemene allerede er i gang. Men også hun trekker fram at man nå får bedre tid.

- Det er en fordel knyttet til utsettelsen. Selv om all opplæring som er planlagt går som normalt, vil man likevel få mer tid på slutten enn om innflytningen var i juni, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no