18. nov
FIENDER: Montaguer og Capuleter braker sammen i et voldsomt slagsmål. Et skikkelig anslag i en klassisk tragedie.
 
Action med Shakespeare
Samovarongan er straks på vei til Murmansk med den klassiske forestillingen Romeo og Julie. Det blir med både heftig romanse og tøff slåssing.

Publisert: 01.apr.2014 11:35
Oppdatert: 23.okt.2017 10:38

To busser fulle med teaterelever og foreldre, rundt 75 mennesker i alt, skal avgårde til Murmansk og spille Romeo og Julie på Murmansk barneteaterskole. Forestillingen skal vises torsdag. Og i helga og denne uka foregår intensiv øving.

Klassiker

– Vi satte opp Romeo og Julie i fjor, men fikk ikke spilt så mange forestillinger. Når vi så fant ut at det var lenge siden vi hadde vært på tur, og lenge siden vi hadde besøkt barneteaterskolen i Murmansk, som er en skole vi har samarbeidet med i 15 år, da passet dette stykket perfekt, sier Turid Skoglund i Samovarteateret.

Den ene gode grunnen er at klassiske teaterstykker som Romeo og Julie har en historie som er så godt kjent at det ikke blir så store språkproblemer med å vise den på norsk for russiske unger. Det andre er at forestillingen er så stor at absolutt alle elevene kan være med.

Vennskap

– Vi skal jo spille forestillingen for lærerne på skolen også, og med dette stykket kan vi også vise hvordan vi jobber med ungene, sier Turid Skoglund.
Forestillingen inngår i programmet til Nordiske Dager, som blir arrangert i Murmansk denne uka, og i Samovarteateret tenker man også at nettopp nå passer det veldig bra å besøke Russland med unger og kultur.

– To Russia with love, ble mottoet for reisen. Både vi ansatte, ungene og foreldrene synes det er fint å reise over og ha fokus på vennskap og samarbeid, midt oppe i den vanskelige situasjonen som har oppstått med Ukraina og Krim. Det er viktig å ta vare på det gode samarbeidet vi har hatt så lenge, sier hun.

Voksent tema

I forestillingen er det tre romeoer og tre julier, de blir eldre og eldre etterhvert som historien blir mer og mer tragisk. Manus blir ikke fulgt slavisk, og et helt lag med fortellere gir premissene for forestillingen til publikum. Dette blir tolket til russisk. Til slutt dør jo som kjent Romeo og Julie, og dette er det mange unger som lurer på. Hvorfor må de dø?

– Det siste som blir sagt i forestillingen er: Når de voksne slåss, er det ungene som må lide. Det synes jeg er en fin avrunding på en barneforestilling om et voksent tema, sier Skoglund.

– Forrige gang vi spilte teater til teaterskolen i Murmansk, var det også Shakespeare, da var det En midsommernatts drøm.
Gjenbesøk
Barneteaterskolen har vært gjester hos Samovarteateret også, på den store barne- og ungdomsteaterfestivalen som ble arrangert flere år.
– Vi har invitert dem til å komme og besøke oss i Kirkenes igjen til høsten, forteller Turid Skoglund.
Hele reisen er i stor grad støttet gjennom Barentssekretariatets folk-til-folk-samarbeid.

Mange stjerner

Scene Finnmark er en stor bidragsyter til det norske programmet under Nordiske dager, som i år er dedikert grunnlovsjubileet. Innbyggere og besøkende i Murmansk tilbys et stjernespekket program med artister og utøvere fra Den norske opera, Mari Boine, Erlend Loe, Espolin Johnson og mange flere.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no