22. okt
KLIPPET: Gjerdet som skiller Jernbaneveien og selve jernbanen ligger sammenkrøllet på siden. Snart skal det repareres, og da ber Joakim Hansen og Freid Sæther om at det får stå. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Advarer mot å trosse jernbanegjerdene
Mens Sydvaranger har ligget nede, har også gjerder langs toglinja blitt lagt ned av folk som vil ha snarvei over jernbanesporene. Men nå kommer togene igjen, og da kan det bli livsfarlig.

Publisert: 10.sep.2016 12:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

Porten mellom jernbanelinja og Jernbaneveien på Hesseng er normalt sett ikke så lett å komme seg forbi. Men daglig leder Freid Sæther og lokfører Joakim Hansen i Sydvaranger Malmtransport tråkker lett forbi gjerdet på siden av porten når vi kommer dit torsdag. Der har nemlig noen klippet opp gjerdet, for å bruke jernbanekrysningen som snarvei.

- Det var sannsynligvis gjort av noen av de som bor i nærheten. Siden det ikke har vært togtrafikk, har de vel følt at det er trygt, sier Hansen.

Skolevei

Sæther og Hansen vet at flere daglig krysser jernbanelinja i området, siden jernbanen har stått stille siden Sydvaranger-konkursen i november i fjor. Mens de ventet på SVAs journalist, var det en jente som syklet forbi.

Men nå som Sydvaranger starter med prøveproduksjon, settes jernbanen i gang igjen. Og da er det ikke trygt å krysse skinnene lenger.

- Noen bruker overgangen som skolevei for tiden. Men fra nå av bør man heller benytte seg av gangstiene utenom. Vi henstiller spesielt foreldrene til å ta dette opp med ungene, sier Sæther.

- Hvis vi får øye på noen på togskinnene her når vi etter hvert kommer med steinlass, er det for sent å stoppe. I verste fall er det 800 meters stopplengde med fullt lass, advarer Hansen.

Sydvaranger har begynt å teste togene i lav fart allerede, og det blir bare mer togtrafikk fremover mot prøveproduksjonen. I oktober blir det full togtransport.

Reparerer

Sydvaranger vil reparere de ødelagte gjerdene i forkant av produksjonen, og de ber folk i området spesielt om å respektere gjerdene. Også før den tid ber de folk om å holde seg unna sporene.

- Når vi er ferdige med å kjøre tog, åpner vi portene igjen. Men når vi nå setter opp gjerdene, ber vi folk om å la dem stå i fred, sier Sæther.

- Hvorfor har dere ikke selv reparert gjerdene tidligere, når dere nå har begynt å kjøre togene?

- Vi fikk plutselig beskjed om prøvekjøringen, og ansatte folk først denne uka. Vi bedømte at det skulle gå å kjøre toget rolig forbi, svarer Sæther.

Gjerdene skal komme på plass ganske snart, sannsynligvis i begynnelsen eller midten av neste uke.

Den samme advarselen går til folk som krysser togskinnene flere steder Hesseng og Bjørnevatn. Der ber Sydvaranger-representantene folk om å bruke lysløypa som går over tunnelen, i stedet for å gå direkte på togskinnene.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no