20. nov
 
Advarer mot den gavmilde poeten
Flere eksperter advarer nå norske myndigheter mot den styrtrike kineseren som i fjor finansierte poesifestival i Grense Jakobselv.

Publisert: 20.mai.2014 15:29
Oppdatert: 23.okt.2017 10:39

– Flere eksperter advarer nå norske myndigheter mot Nubo. For oppkjøpet handler neppe om kun en storstilt turismesatsing. Trolig dreier det seg om internasjonal storpolitikk og kampen om å få fotfeste ved fremtidens sjøvei over Polhavet, skriver NRK Hordaland.
Huang Nubo, som skal være en av Kinas rikeste menn, finansierte i 2010 poesifestival på Island. To år senere ble det poesifestival i Sør-Varanger.
NRK beskriver hvordan pengegavene ga ham innpass hos sentrale politikere på Island. Senere tok han initiativ til å kjøpe opp store landområder på øya, tilsynelatende til en turistetablering. Men også et stort havneprosjekt viste seg å være planlagt.
Fotfeste
Også i Norge har Huang vært generøs. Kunstmuseene i Bergen har fått ti millioner kroner i gave. Fem måneder senere forsøkte milliardæren å kjøpe 216 kvadratkilometer på Svalbard, et område eid av en bergensk familie.
NRK Hordaland siterer South China Morning Post som skriver at Kina med Svalbard-muligheten får sjanse til å kjøpe sitt første fotfeste i Arktis.
Sensitive
NRK har intervjuet Juan Pablo Cardenal som har skrevet bok om Kinas ukjente lobbyister og fiksere, som i det skjulte jobber for det kommunistiske partiet i Kina.
– Kinas interesse i Polhavet er helt åpenbar. De har et stort behov for transport av varer denne veien i fremtiden, sier forfatteren.
– En stor del av kinesiske investeringer i utlandet stammer ikke fra et privat selskap. Det er statlige selskap, eller så er det den kinesiske stat som står bak. Så når det kommer til investeringer i sensitive områder, bør Norge være svært forsiktige, skriver NRK.
Huang Nubo skal foreløpig ikke ha forsøkt å kjøpe seg en bit av Norge, i Sør-Varanger. I hvert fall står han ikke på listen over offentlig kjente eiere.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no