6. des
ADVARER: Lokfører Joakim Hansen og konduktør Tommy Kristoffersen er hele tiden på vakt når de kjører malmtoget. - Stadig vekk ser vi at unger bruker sporet som lekeplass og legger ting på skinnene. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Advarer mot livsfarlig lek
- Vi opplever at unger legger ting på skinnene og at foreldre med unger krysser sporet. Det er ikke lov og det er livsfarlig. Vi kan ikke stoppe i tide, sier lokfører Joakim Hansen og konduktør Tommy Kristoffersen.

Publisert: 08.mai.2014 14:54
Oppdatert: 23.okt.2017 10:39

Unger som leker ved jernbanesporet og legger ting på skinnene har blitt et problem for Sydvaranger Gruve.

- Ofte ser vi ikke ungene, men noen ganger ser vi at de har gjemt seg ved siden av sporet. Men vi ser ofte at de har vært der. De legger stein, veistikker og mynter på skinnene. Dette er en livsfarlig lek, sier lokfører Joakim Hansen.

500 meter

Sikkerhetssjef på jernbanen, Stein Are Ulvang, er svært bekymret for denne aktiviteten på og ved togsporet.

- Lokførerne er hele tiden på alerten og redde for å kjøre på noen. De har ikke mulighet til å stoppe toget hvis de ser noen. Et fullastet togsett veier 2 000 tonn. Selv om det bare kjører i 40 kilometer i timen trenger det rundt 500 meter på å stoppe. Ser de noe på linja og må stoppe, kjører de over det før toget har stoppet. De har ikke mulighet til å se noe som er mer enn 500 meter borte, sier han.

Han forteller at det er forbudt å krysse linja, og at det er satt opp skilt og gjerder, og det har blitt informert på skolene.

- Men vi må vel ut og informere mer. Dette er ikke noen lekeplass, sier han.

Sittende fast

En av de ansatte i jernbanen gikk ut på Facebook og advarte etter flere ganger å ha opplevd at ungene leker på skinnene. På skolen på Hesseng kom det etterpå oppslag om dette til elevene.

- Veldig bra at de tok tak i det på skolen på Hesseng. Jeg vil oppfordre de andre skolene til å gjøre det samme. Det er noen steder langs linja som er spesielt utsatt, det er på AVL på Hesseng, ved tunnelen og ved garasjene i Bjørnevatn. Vi kan ikke ha gjerde hele veien, og noen steder har folk laget seg sine egne overganger. Men vi må oppfordre foreldre til å snakke med ungene sine om dette, det er en livsfarlig lek, sier Ulvang.

Man kan snuble på skinnene, slå seg og bli liggende eller man kan bli sittende fast i noe. Da er man fanget.

Han ber også foreldrene om å være gode forbilder og ikke ta ungene med seg på tur og krysse sporet.

- Skiløypa skal gå over tunnelen, men folk går likevel over sporet. Det er ikke bra. Vi kan ikke stoppe alt, men vi må be folk tenke seg litt om, sier han.

Har gått liv

- Veistikker, småstein og mynter er vanlig, men hva hvis ungene begynner å bli mer kreative? Større gjenstander kan skade toget, skade skinnene og i verste fall føre til avsporing. Jeg er ikke så veldig redd for vår sikkerhet, men jeg er veldig bekymret for ungene. En unge har for mange år siden blitt drept av malmtoget, og vi håper det aldri skal skje igjen, sier Joakim Hansen.

Livslinja

En annen ting er det økonomiske. Hvis skinner eller lokomotiv blir skadet kan det få store konsekvenser for bedriften.

- Malmtoget er livslinja til gruva. Hvis vi må ha stopp på grunn av skader, går det ut over produksjonen, og det vil vi ikke ha, sier Ulvang.

Han oppfordrer nå alle foreldre til å ta en prat med ungene sine og fortelle hvor farlig dette er.

- Til nå har det heldigvis gått bra, men slik lek er veldig farlig, sier Stein Are Ulvang.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no