15. okt
utsatte høringsrunder: Norhavns forslag til planprogram for «HF2 Leirpollen» ble utsatt tirsdag.
Foto: Stian Celius
 
Advart om søksmål om Leirpollen - saken utsatt i to uker
Kommunen risikerer erstatningssøksmål fra Norterminal/Norhavn i saken.

Publisert: 07.nov.2017 16:45
Oppdatert: 07.nov.2017 16:52

Den siste tiden har miljøer varslet omkamp om havn på «HF2 Leirpollen». Området ønskes utviklet av aktør Norhavn/Norterminal. Området er avsatt til dette formålet i dagens arealplan.

SVA omtalte 3. november at styret i Kirkenes Arbeiderlag ba partiet om å utsette saken. Forslag til planprogram var tirsdag til behandling i Utvalg for plan og samferdsel. Status nå er at saken er utsatt i 2 uker. Dette etter krav om mer informasjon fra utvalget.

Det var Høyres Eilif Johannesen som ba utvalgsmedlemmene om å utsette saken, da den var vurdert til å ikke gi et godt nok beslutningsgrunnlag. Forslaget ble enstemmig vedtatt i utvalget.

Utvalget ønsker blant annet innsyn i avtale for områderegulering, som skal være signert av ordfører den 13. juni 2016. Saken blir derfor først behandlet 21. november i et ekstraordinært møte.

erstatningssøksmål

Ordfører Rune Rafaelsen informerte kommunestyret 25. oktober at kommunen risikerer erstatningssøksmål fra Norterminal/Norhavn i saken.

«Skulle kommunen nå gått inn og nektet videre utvikling av Leirpollen, kan kommunen selv havne i et erstatningssøksmål om de investeringer som aktøren har gjort i tråd med gjeldende plan», var ordførerens informasjon.

Ordfører Rune Rafaelsen sier til SVA, etter nyheten om vedtaket i utvalget, at han tar beslutningen til etterretning. Rafaelsen legger til at han er opptatt av forutsigbarhet og at arealplan følges.

«Et eventuelt erstatningssøksmål kun er hypotetisk. Det forutsettes at planprogram for Leirpollen blir vedtatt når relevant informasjon er tilgjengelig», skriver ordfører i en sms til SVA.

Ordfører vil ikke kommentere til avisen hvorfor kommunen kan risikere et erstatningssøksmål.

ingen har krav

Kommunal- og moderniseringsdepartementet opplyser at ingen uten videre har krav om områderegulering.

– Utkast til områderegulering kan avtales slik at private påtar kostnad med planutarbeidingen.

Ingen har imidlertid krav på å få behandlet forslag til områderegulering, og kommunen skal vedta oppstart av og rammer for planarbeidet på ordinær måte.

– Hvis kommunen overlater til private å utarbeide områderegulering bør dette bygge på en beslutning som kan dokumenteres i ettertid, skriver departementet på sine nettsider.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no