22. okt
Frode Berg, her avbildet i 2014.
Foto: Martin Gramnæs
 
Advokat: – Frode Berg mener han ble lurt i en felle
Spionsiktede Frode Berg har fått møte sin russiske advokat. Berg har fortalt advokaten at han har blitt lurt til å ta med penger fra Norge.

NTB
Publisert: 26.des.2017 20:45
Oppdatert: 27.des.2017 03:32

Den russiske advokaten Ilja Novikov fikk tirsdag møtte nordmannen i Lefortovo-fengselet i Moskva.

Spionsiktede Frode Berg ble pågrepet med 3000 euro i kontanter i Moskva, opplyser hans norske advokat Brynjulf Risnes til NRK.

– Berg har forklart at han opplevde å bli narret i en felle. Han hadde blitt bedt av personer som bor i Norge om å overlevere en pengesum i Moskva. Pengene skal Berg ha hatt på seg da han ble arrestert, sier Risnes til rikskringkasteren.

Risnes sier videre at Berg skal ha funnet både beløpets størrelse, og måten dette skulle gjøres på, helt tilforlatelig. Han skal ikke ha fattet mistanke om at det skulle være noe ureglementert med dette før han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember.Informasjonen Risnes har, stammer fra samtalen mellom Berg og Novikov i fengselet.

– Han har det etter forholdene bra, sier Ilja Novikov om Berg til NRK.

Møtet tirsdag er første gang Novikov har fått møte nordmannen i fengselet. Novikov ble engasjert av Risnes på vegne av Bergs familie i forrige uke.

– Hadde ingen anelse

Risnes sier Berg kjente nordmennene som ba ham ta med penger, men Risnes vet ikke hvem disse er.

– Berg sier han ikke hadde noen anelse om noe mistenkelig med dette, sier Risnes til NRK.

Risnes sier han ikke har noe informasjon om hvem som skulle motta pengene fra Berg, eller hvor mye penger det er snakk om.

Hans russiske advokat Ilja Novikov opplyser at den tidligere grenseinspektøren i Sør-Varanger etter forholdene skal ha det bra.

Novikov vil sende inn en klage på fengslingen, men den kan trolig ikke behandles før etter den russiske julefeiringen, det vil si rundt 10. januar. Han sier nordmannen anklages for systematisk å ha arbeidet for utenlandsk etterretning.

Berg, som er tidligere grenseinspektør bosatt i Kirkenes, ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB 5. desember og siktet for spionasje. Nordmannen ble pågrepet i Moskva da han angivelig skal ha forsøkt å anskaffe hemmelige dokumenter om den russisk flåten.

Jekaterina Krasnova, pressetalskvinne ved Lefortovo-domstolen, har bekreftet at nordmannen er fengslet i to måneder, fram til 5. februar.

UD vil på besøk

UD vil onsdag besøke den spionsiktede nordmannen Frode Berg i fengselet i Russland, sier kommunikasjonssjef Frode Andersen.

Andersen opplyser videre at UD fortsatt ikke kjenner til anklagene mot Berg, utover paragrafen russiske myndigheter sikter ham etter. Det melder NRK tirsdag kveld.

Tidligere har Bergs familie uttalt via Bergs norske advokat Brynjulf Risnes at de mener de ikke har fått nok hjelp av norske myndigheter i forbindelse med saken.

Da svarte UD at de ikke kan gi taushetsbelagt informasjon verken til den norske eller den russiske advokaten til Berg, ettersom han ikke hadde godkjent dem. Samtidig sa UD at de ville forsøke å få til et besøk til Berg i fengselet, slik at dette kunne bli gjort.

Svak ankesak

Tirsdag ble Aleksej Zjitnjuks anke avvist av en domstol i Moskva, skriver VG. Zjitnjuk er anklaget for forræderi etter at han skal ha overlevert dokumenter til Berg.

– Domstolens avgjørelse er urørt, og anken er avvist, sier talsperson Uljana Solopova ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Risnes mener det ser dårlig ut for ankesakene til begge de anklagede.

– At de skulle slippe ut fra varetekt i en spionsak, er lite sannsynlig, sier Risnes til VG.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no