5. des
ADVOKAT: Brynjulf Risnes, her fotografert i forbindelse med en annen sak i 2011.
Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
 
- Staten må finansiere russisk advokat
Familiens advokat, Brynjulf Risnes, mener det ser ut som om 62-åringen er offer for et politisk spill.

Publisert: 19.des.2017 14:36
Oppdatert: 19.des.2017 15:33

Frode Berg, som er siktet for spionasje i Russland, har fått russisk advokat. På norsk side er det Brynjulf Risnes som bistår den pensjonerte 62-åringens familie.

Risnes har imidlertid ikke noen direkte involvering i Frode Bergs sak. Hans rolle er først og fremst å tilrettelegge så godt han kan for at Berg får en rettferdig rettssak i Russland, forteller han til SVA.

- Om det peker mot rettssak, vil han trenge en russisk advokat. Da er det et finansspørsmål. Forsvarere som kun er oppnevnt til saken i Russland får ikke betaling. Da er det avgjørende viktig at vi både skaffer og betaler en egen russisk advokat til Berg, mener Risnes.

Han viser til tidligere erfaring med mer konvensjonelle krimrettssaker i Russland. Risnes organiserte blant annet forsvar på den måten for en nordmann som var tiltalt for mord i Russland for noen år siden.

Risnes mener det er den norske stat som må betale for Frode Bergs russiske advokat i dette tilfellet.

- Jeg regner med at det ikke er et stort problem. Det handler om å sørge for at et minimumskrav av rettssikkerhet er oppfylt, sier han.

SVA har kontaktet Utenriksdepartementet for en kommentar, og vil oppdatere saken når de har svart.

- Politisk spill

Samtidig har Risnes og familien sin teori om saken. Advokaten har fra før av uttalt seg blant annet til TV2 og Adressa om at de mener Berg kan være offer for et politisk spill. Den meningen bekrefter Risnes til SVA.

- Det er en tanke man gjør seg. Familien kan ikke på noen som helst måte forstå at han skulle være spion. Dette ser mer ut som en ny hendelse i rekken av politiske hendelser i Russland, der norske politikere har blitt nektet innreise, og studenter har blitt sendt hjem. Det ser ut som det er Norge de ønsker å ramme, ikke Frode Berg, mener Risnes.

- Om man først skal tenke tanken om at Berg er en spion til fordel for Norge, slik siktelsen skal ha vært ifølge russiske medier, blir det også en alvorlig anklage mot Norge. Det antar jeg er ytterst lite sannsynlig, legger advokaten til.

Risnes har aldri hørt om en liknende sak med en nordmann i Russland før. Det har heller ikke NRKs tidligere utenrikskorrespondent Hans-Wilhelm Stenfeldt, skriver statskanalen. Direktøren for Ølen Betong i Murmansk, Atle Berge, ble imidlertid utestengt fra landet på grunn av spionanklager i fjor.

Påkjenning

Verken Risnes eller familien har noe mer informasjon om saken enn det som har kommet ut i media. De vet heller ikke hvem advokaten til Berg er i Russland. Alt det er en påkjenning for familien, forteller Risnes.

- De hadde håpet at alt skulle være en misforståelse. Jeg ble engasjert da de begynte å innse at det var alvor, sier han til SVA.

Statsministeren informert

På sin halvårlige oppsummering før jul tirsdag, bekreftet statsminister Erna Solberg(H) at hun er informert om situasjonen til Berg, skriver NTB.

– Dette er en sak jeg ble informert om før dette møtet. Dette er en konsulær sak som vi behandler som det. Det er ambassaden i Russland og UD som følger opp den saken. De må kommentere den, sa Solberg under pressekonferansen.

Frode Berg jobbet ved grensekommissariatet i Sør-Varanger fram til 2014, da han ble pensjonist. Han har engasjert seg i grensesaker også i årene etter.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
FENGSLET: Frode Berg (62).
Arkivfoto: Martin Gramnæs

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no