11. des
Byretten i Moskva hvor rettssaken mot Frode Berg starter denne uken.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 
Aktor hevder Frode Berg tatt på fersken med hemmelig informasjon om atomubåter
Aktor i rettssaken mot Frode Berg sier at nordmannen hadde hemmelig informasjon om russiske atomubåter. – Nytt for meg, sier Bergs norske forsvarer.

Publisert: 02.apr.2019 21:51
Oppdatert: 02.apr.2019 21:51

Den russiske aktoren Milana Digajeva fremholdt tirsdag overfor det russiske nyhetsbyrået Interfax at Berg er tiltalt for å ha skaffet seg hemmeligstemplede opplysninger om russiske atomubåter, melder nyhetsbyrået AP.

Digajeva sier Berg, som skal ha vært på oppdrag fra norsk etterretning, ble tatt på fersk gjerning med dokumenter han hadde fått fra en ansatt ved et militæranlegg som ble skygget av russisk etterretning.

– Nye beskyldninger

Bergs norske forsvarer Brynjulf Risnes sier til NTB at aktor Digajevas beskyldninger er nye for ham.

– Jeg har ikke hørt disse beskyldningene før. Vil tro at dette har med formuleringer å gjøre. De har ikke tidligere beskyldt Berg for å ha håndtert hemmelig russisk informasjon, sier Risnes.

Den tidligere grenseinspektøren Frode Berg ble pågrepet i Moskva i desember 2017 og tiltalt for spionasje. Tirsdag startet rettssaken mot ham.

Frode Berg har innrømmet å ha hatt kontakt med norsk etterretning, og at han har overlevert penger i Moskva per post på adresser han har fått oppgitt av kontakter i Norge.

Men nordmannen hadde ingen formening om at dette var ledd i spionasje, ifølge Risnes.

Dom ventes om noen uker

I løpet av den nærmere halvannen time lange runden i retten tirsdag, erklærte Berg seg ikke skyldig etter tiltalen.

– Rettssaken vil trolig ta mer enn én uke, den kommer ikke til å være ferdig denne uken. Hans fengslingsperiode ble forlenget med seks måneder, fordi ingen vet hvor lenge rettssaken vil vare, sier advokat Pjotr Anasjkin til norske medier tirsdag.

– Dom i saken kan ventes om noen uker, sier han.

Anasjkin fulgte Berg i retten tirsdag, men fra onsdag av vil nordmannens russiske hovedforsvarer Ilja Novikov være tilbake.

– Optimistisk

Strengt hemmelighold preget første dag av rettssaken. Et kort pressemøte med Anasjkin var den eneste informasjonen som kom ut.

Men advokaten hadde noen opplysninger om Bergs tilstand.

– Han er optimistisk og føler på støtten. Han er selvfølgelig ivrig etter å komme hjem så fort som mulig, sier Anasjkin på spørsmål fra NTB.

– Han er glad for at den reelle rettsforhandlingen endelig starter. Og han håper den er over så raskt som mulig, forklarer han.

Uvisst hvor lenge

Frode Berg har i alt tilbrakt 483 dager i det beryktede FSB-fengselet Lefortovo etter at han ble pågrepet i Moskva 5. desember 2017 med 3.000 euro i kontanter på seg.

– Forholdene under fengslingen er ok. Han kommer fortsatt til å sitte i Lefortovo-fengselet, sier Anasjkin.

De drøyt 20 norske pressefolkene som er til stede i Moskva for å dekke rettssaken, fikk som ventet ikke komme inn i rettssalen mens forhandlingene pågikk. Det er også innført totalt fotoforbud i retten, en innstramming fra tidligere praksis.

Heller ikke Utenriksdepartementets representant fikk komme inn i rettssalen som observatør.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no