22. okt
ØKT FOLKEHELSE. Arne Hammari fra GjensidigeStiftelse (t.v), folkehelsekoordinator Kjestin Møllerbakken og Johannes Skulstad i FNF (t.h) vil dra lasset sammen for å fremme folkehelsen i kommunen. Foto: jørn Fossmo.
 
Aktvitet ut til alle
Prosjektet Turkompis håper å få inaktive til å oppleve gleden med å være fysisk aktive og få gode mestringsopplevelser igjennom frilufttiltak.

Publisert: 26.des.2016 11:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Prosjektansvarlig er Forum for natur og friluftsliv (FNF) Finnmark. Fra GjensidigeStiftelsen har de fått 350 000 kroner og Sør Varanger kommune er dermed først blant Finnmarkskommunene til å sette i gang prosjektet.

Samfunnsoppdrag

Turkompisprosjektet er, i følge Johannes Skulstad i FNF Finnmark, et samfunnsoppdrag. Hensikten å få de inaktive og de med nedsatt funksjonsevne til å drive mer fysisk aktivitet og få god mestringsopplevelser gjennom friluftliv. FNF ønsker å stimulerer lag og foreninger til å ha fokus på aktivitet for unge og eldre som sitter mye inn eller personer som har behov for særskilte inkluderingstiltak.

De frivillige er limet i dette samarbeidet mellom lag, foreninger, FNF og kommunen. Målgruppa er brei og sammensatt. Det kan være eldre som ikke kommer seg ut, rusavhengige, innvandrere og flere. Her snakker en om et lavterskeltilbud.

Frivillige er nøkkelen

- Vi vil nå de som sitter mye inne og trenger litt motivasjon eller noe tilrettelegging til å komme seg ut i naturen. De frivillige foreningene er nøkkelen her fordi vi vil bygge på aktiviteter som de allerede holder på med. For eksempel når Turlaget i kommunnen skal gå en tur til Appelsinsteinen, så kan en ta kontakt med noen i målgruppen og spørre om de vil være med. Eller når en forening har en aktivitet, så kan et medlem ta med seg en venn som ikke har vært med på en slik aktivitet før. Her er det snakk om å gjøre de enkelt, sier Johannes Skulstad i FNF.

Sør-Varanger først

Turkompisprosjektet er landsomfattende. Folkehelseloven gir kommunene ansvar med å fremme befolkningens helse gjennom forebyggende tiltak og bidra til å utjevne de sosiale helseforskjellene. En viktig forutsetning for det helsefremmede arbeidet er å legge til rette for samarbeid med frivillig sektor.

50 000 av støtten fra GjensidigeStiftelsen har FNF bestemt at kommunen kunne bruke som gulrot til lag og foreninger eller til praktisk gjennomføring av tiltak. Samarbeidet mellom offentlige og frivillige er, ifølge Skulstad, alfa og omega. Han forteller at Sør Varanger er den første kommunen som setter dette prosjektet i gang i fylket. Målet er å komme i gang med prosjektet i åtte kommuner i Finnmark i løpet av den toårige prosjekttida.

Godt prosjekt

Mange foreninger og etater var tilstede på et informasjonsmøte i kommunekantina om prosjektet torsdag i forrige uke. Arna Hammari fra GjensidigeStiftelsen begrunnet den økonomisk støtten til prosjektet ved å peke på at innholdet i Turkompis samsvarte med grunnideene til GjensidigeStiftelsen, og at prosjektet fremstod som grundig og strukturert med gode muligheter for en vellykket gjennomføring. Han trakk også fram samarbeidstanken i opplegget, og at prosjektet ville utvikle verdifull kompetanse som kommunen vil få god nytte av i sitt folkehelsearbeid. Stiftelsen har i 2016 gitt omkring million i støtte til et bredt spekter av prosjekter i Finnmark.

Stor helsegevinst

Folkehelsekoordinator i Sør Varanger kommune, Kjerstin Møllerbakken, har stor tro på Turkompis.

- Det er en stor helsegevinst fysisk og mentalt med å være med aktiv. Kommunen er helt avhengig av klubb og foreninger for å komme i land med folkehelsearbeidet. Bare 20 prosent av befolkningen av aktive i forhold til de nasjonale anbefalingene. Mange bør øke sin fysiske aktivitet, og Turkompisprosjektet trur vi vil bidra til det. Sør Varanger kommune og FNF skal i nærmeste framtid møte lag og foreningen og få en oversikt over hvilke aktiviteter de utøver og samordne disse i en plan, forteller hun.

Velferdsgevinst

Skulstad i FNF opplyser at det ligger en store velferdsgevinst med å få de inaktive aktive.

- Samfunnsøkonomiske beregninger viser at det en en årlig gevinst i kvalitertjuster leverår på 802 år i Sør Varanger kommune. Befolkningen kan med andre ord lever 802 år lengre i løpet av ett år. I pengegevinst utgjør dette 898 millioner ekstra for kommunen. Det forteller endel om hvor viktig det langsiktige forebyggende helsearbeidet er, forteller Skulstad.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no