23. okt
Putins importforbud rammer allerede arbeidsplasser på begge sider av grensa.
 
«All omsetning er borte med et pennestrøk»
Russisk importforbud rammer knallhardt og effektivt næringsliv i Kirkenes. Med forbudet er grunnlaget for Kirkenes Tradings virksomhet borte over natta.

Publisert: 13.aug.2014 15:54
Oppdatert: 23.okt.2017 10:42

Sist torsdag kunngjorde Russland stans av all import av fisk fra Norge, USA, EU, Australia og Canada som svar på EUs sanksjonspolitikk.
– Dette rammer oss knallhardt. All omsetning er borte med et pennestrøk. Vi står på bar bakke, kommenterer Brede Sæther i Kirkenes Trading AS.
Sæther hararbeidet i l Russland siden 1992. I 2013 importerte Kirkenes-bedriften 7000 tonn laks, sei, uer, hyse, blåkveite, sild, makrell, lodde, rogn og lever til Russland.
Nå er alle disse produktgruppene rammet av Putins importforbud.
I Murmansk omsatte Sæthers russiske fiskeimportbedrift Murmansk TSS for cirka 130 millioner norske kroner i 2013, og Kirkenes-delen av operasjonen for cirka 52 millioner norske kroner.

Historisk verste

Kirkenes-bedriften har vært hardt rammet av forholdet mellom Norge og Russland siden 1. januar 2014 da russiske veterinærmyndigheter stengte import av så og si alle hvitfiskprodukter fra Norge med begrunnelsen at fisken, som ble sendt fra Norge, ikke var godt nok kontrollert/inspisert av norske veterinærmyndigheter før eksport til Russland.
Brede Sæther forklarer at omsetningen ble mer enn halvert første halvår 2014, tilbake var bare laks, noe pelagisk fisk og litt hvitfisk. Med torsdagens importforbud er nå all omsetning rammet. Tre ansatte i Murmansk er allerede sagt opp, og også en i Kirkenes. Tilbake er to arbeidsplasser i Kirkenes, seks i Murmansk og to i Moskva. Flere av disse blir nå sagt opp eller permittert.
– Situasjonen har vært prekær siden 1. januar 2014, men nå er vi helt ute. Jeg har arbeidet med dette siden 1992. Det har vært mange nedturer og oppturer, egentlig flest oppturer. Men vi har aldri opplevd så store vanskeligheter som nå.

Hva gjør du videre?

– Er det ikke å nave det heter for tiden, spøker bedriftseieren og legger til at nå må han ta en dag av gangen, sørge for å selge unna varelageret i Russland og få inn det bedriftene har utestående.

Ikke påvirke

– Vi er involvert i flere selskaper i Murmansk med omsetning, eiendom, varelager og egenkapitaler. Disse selskapene vil også slite på grunn av stoppen som er innført. Jeg tror generelt situasjonen kommer til å slå hardere ut i Russland enn i Norge. Industrien i Russland slet allerede før stoppen med å få nok råstoff, og det er mange som blir rammet, alt fra distribusjonsapparat, grossister og produsenter.
Hva mener du om norske myndigheters sanksjonspolitikk overfor Russland som følge av Ukraina-situasjonen.
– Jeg har meninger om det, selvsagt. På trykk vil jeg verken kommentere norske eller russiske myndigheters handlingsmønster, men jeg vil gjerne ha fram at jeg syns selve konflikten er trist. Jeg er glad i Russland og syns samtidig utviklingen er trasig også for Europa og utviklingen der. Russland og vesten må sette seg ned og finne en løsning, for ingen er tjent med den utviklingen som nå er under oppseiling.
Sæter legger til at situasjonen er spesielt vanskelig, og også frustrerende, fordi den har oppstått på grunn av omstendigheter bedriften ikke rår over.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no