22. okt
FORKLARE SEG: Inge Arvola og Hallgeir Henriksen på vei til å avgi forklaring for politiet i Nikel i februar i år.
 
Alle fire landeveisrøverne dømt
Det ble fra to og et halvt år og til fire års betinget fengsel for tre av dem. Den fjerde må sone tre år og seks måneder, dersom han ikke skaffer seg jobb innen en måned.

Publisert: 29.jun.2013 15:22
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

Alle de fire er idømt meldeplikt en gang i måneden, tre- til tre og et halvt års prøvetid og de får ikke reise bort før straffen er sonet.
Dom har falt etter rettssaken i byretten i Petsjenga kommune i Zapolyarnij. De fire involverte, alle menn i første halvdel av tyveårene, er funnet skyldige i å ha planlagt, forfulgt, truet med øks og forsøkt ranet Birgitte Wisur Olsen og Hallgeir Henriksen. Tre er funnet skyldige i å ha truet med øks og ranet Inge Arvola. Retten fant det ikke bevist at sjåføren i Volgaen som forfulgte Henriksen og Olsen, deltok i ranet av Inge Arvola.
Retten fant det ikke bevist at de fire hadde planlagt å bruke øksa for å skade noen, men kun for å true med den.

Planlagt

Retten finner det bevist at de fire, etter å ha observert Henriksens Audi utenfor bensinstasjonen ved Nikel, bestemte seg for å følge etter bilen i den hensikt å forlange penger. Under planleggingen fordelte de roller seg i mellom og bestemte at sjåføren skulle sitte igjen i bilen, holde motoren igang og holde utkikk, i tilfelle rask retrett ble nødvendig. Videoovervåkningsbilder fra bensinstasjonen fastslår nøyaktig klokkeslett for når Henriksens Audi forlot stasjonen og at landeveisrøvernes Volga fulgte like etter.
Ransforsøket av Henriksen/Wisur Olsen og kravet om at de måtte betale 1500 rubler for å få kjøre videre, lyktes ikke. Birgitte Wisur Olsen, som gikk ut av bilen for å be ranerne flytte seg da de sperret veien, oppdaget øksa da den falt ned fra under jakken på den ene raneren, hoppet i bilen og ropte «kjør de har øks». Slik klarte de to å flykte fra stedet.
At Inge Arvola kom ikke så lenge etter de to andre bilene, var ikke ranerne klare over.

Ikke bakvaskelser

Tre av de fire erklærte seg ikke skyldige da de forklarte seg til politiet etter ranet. De måtte avgi forklaring i retten. Den fjerde erklærte seg skyldig og slapp å avgi forklaring i retten. Hans politiforklaring ble lest høyt og samsvarer, ifølge retten, med forklaringene til Wisur Olsen, Henriksen og Arvola. Retten fant det også bevist gjennom politiets etterforskning og de fremlagte bevis at Wisur Olsen og Henriksens forklaringer er til å stole på. De hadde ingen kjennskap til ranerne fra før, slik at dette ikke kunne handle om bakvaskelser, som det står i dommen. Retten satte også tilsvarende lit til Inge Arvolas forklaring, men fant det ikke bevist at sjåføren deltok i ranet av han, fordi det ikke var planlagt. Ranet av Arvola ga et utbytte på 600 rubler, 53 kroner og en pakke Marlboro light. Deler av ransutbyttet, inkludert pakken med Marlboro light, fant politiet i en postkasse utenfor en av ranernes boligblokk, slik den ene av dem forklarte da han tilstod.

Formildende

Ingen av de fire dømte er tidligere straffet. Som formildende omstendigheter i forhold til straffeutmålingen med betinget fengsel og prøvetid, er at de har barn eller gravid ektefelle. To av dem har også forsørgeransvaret for en funksjonshemmet forelder. Tre er i jobb, en er uten arbeid og må sone straffen på tre år og seks måneder dersom han ikke får seg jobb innen en måned.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no