22. okt
RADON: Roy Jacobsen skal måle radonnivået hjemme hos seg selv og i tre utleiehybler han har. Dette ble påbudt 1. januar 2014. - Jeg hadde ikke hørt om dette før, sier han. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Alle utleiere må måle radon
- Siden jeg ble oppringt av et firma som påstod at jeg måtte måle radon, og at de solgte tjenesten, ble jeg litt skeptisk, sier Roy Jacobsen i Bjørnevatn.

Publisert: 02.nov.2016 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:10

Jacobsen leier ut tre hybler, men var ikke klar over at det ble påbudt å måle radon i utleieleiligheter fra 1. januar 2014.

- Dette var helt nytt for meg, og derfor ble jeg litt skeptisk da jeg ble oppringt av et firma som skulle selge meg tjenesten, sier han.

Hva er radon og becquerel? Se faktaboks ved siden av saken.

To måneder

Men det er faktisk slik det fungerer. Statens Strålevern opplyser på sine nettsider om den nye praksisen og hvem man kan kontakte for å få målt radon.

- Jeg fikk tilsendt fire små bokser, en for hver hybel og en til min egen leilighet, ikke større enn ei fyrstikkeske, og en grundig beskrivelse av hvordan de skal plasseres. De skal stå og måle i to måneder og så skal de sendes inn. Det er ikke mer komplisert enn som så, sier Jacobsen.

- Det står at nå på vinteren er det den beste tida til å måle, så jeg setter dem ut nå til å måle i november og desember, sier han.

Berggrunn

Bredo Møller hos Statens Strålevern på Svanhovd forteller at i Finnmark er det målt lite radon, og at Finnmark generelt ikke er noe fareområde, selv om det kan være lokale variasjoner fra sted til sted.

- I Alta er det et skiferområde som har vist seg å gi noe forhøyde nivåer av radon i inneluft, men heller ikke her er verdiene spesielt høye. Her i Sør-Varanger er vi heldige med berggrunnen, den er ikke spesielt radioaktiv og gir derfor heller ikke spesielt mye opphav til radon, sier Møller.

Anbefaler alle

Strålevernet gjennomførte et landsomfattende radonprosjekt i 2000. Det var frivillig å være med på undersøkelsen og Sør-Varanger kommune var ikke med. Det ble likevel gjennomført rundt 30 målinger med lave til moderate nivåer av radon. Bredo Møller forteller at han fikk være med på undersøkelsen, og bare for moro skyld målte han sitt eget hus som ligger på Myra i Kirkenes.

- Der ble det målt en radonkonsentrasjon på 80 becquerel per kubikkmeter luft, noe som var under landsgjennomsnittet, og godt under grenseverdien på 100, sier han.

Møller legger til at dersom verdiene er lave trenger man ikke måle oftere enn rundt hvert tiende år, men dersom man har gjort store byggtekniske endringer i boligen anbefales det å måle på nytt.

- Statens Strålevern anbefaler også at alle huseiere måler radon i hjemmet sitt, uansett om man leier ut eller ikke, sier han.

Grenseverdi

Forskriften fra 2014 om måling av radon i utleieboliger gjelder for alle utleieboliger, offentlige, private og hybler knyttet til egen bolig. Den gjelder ikke for hytter og fritidsboliger. Grenseverdier og tiltaksgrense er beskrevet i strålevernforskriftens paragraf 6 der det heter at dersom radonnivået overstiger 100 becquerel per kubikkmeter skal radonreduserende tiltak iverksettes. Radonnivået skal uansett ikke overstige grenseverdien på 200 becquerel.

- Selv om jeg har fått flere henvendelser om dette i det siste, tror jeg ikke så mange kjenner til at det har blitt påbudt å måle i utleieboliger, sier Bredo Møller.

Hva er radon og becquerell?

Radon er en radioaktiv edelgass som dannes når radium desintegrerer. Både radium og radon er datterelementer av uran som finnes i varierende mengder i all berggrunn og jordsmonn. Når radon desintegrerer dannes nye kortlivede radioaktive isotoper av polonium, vismu og bly, og disse kalles ofte «radondøtre». Når radon er tilstede i luften vil det kontinuerlig dannes radondøtre, og det er de som gir stråledoser til lungene ved innånding.

Epidemiologiske undersøkelser har påvist at opphold i luftmiljøer med høye radonkonsentrasjoner over lang tid (mange år) gir økt risiko for utvikling av lungekreft, og at risikoen er høyest for røykere.

På grunn av geologiske forhold, klima og måten vi bygger boliger på, er Norge et av landene i verden med de høyeste radonkonsentrasjonene i inneluft.

Becquerell (Bq) har sitt navn fra den franske fysikeren og nobelprisvinneren Antoine Henri Becquerel. Han var med og oppdaget radioaktiviteten. Når radioaktivitet måles i Bq måler man antall kjernespaltinger per sekund i et gitt volum, for eksempel kubikkmeter.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no