14. okt
REGISTRERT I NORGE: Den første registreringen er gjort. Nå kjøres asylsøkerne ned til byen.
 
«Alle vet det er umulig å komme seg til Finland»
En gruppe av mennesker som nå tar seg inn over Storskog er fanget i det som ser ut til å være et storpolitisk spill.

Publisert: 23.okt.2015 09:39
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

For syrere som har bodd lenge i Russland har en uviss framtid. Ifølge Norges justisminister arbeides det for å sende tilbake asylsøkere som allerede har oppholdstillatelse i Russland, eller asylsøkere som har et trygt og godt opphold i annet land.
SVA snakket med flere syrere som kom over til Storskog tirsdag kveld. En av dem har bodd åtte år i Russland, en annen i fire år.
– Jeg i to år.
– I ni år.
– I ett år.
Hvorfor har dere valgt å reise til Norge? Hvorfor ikke til Finland?
– Fordi Finland er stengt for oss. Russerne slipper oss ikke inn mot Finland, men de slipper oss inn hit til Norge.
Hvordan visste dere det?
– Fra internett, fra nyheter, det er omtalt flere steder, det er noe alle vet nå, sier de og opplyser at de har forlatt Russland på eget initiativ.

Et umulig liv

I Syria er det krig, men det er jo ikke krig i Russland. Hvorfor kan dere ikke bli der?
Mennene svarer med å beskrive et liv med jevnlig trakassering og rasistiske handlinger. Et liv der de i praksis manglet fundamentale rettigheter.
– Det er i nesten umulig å få seg russisk pass eller oppholdstillatelse, med mindre en har mye penger å betale for det, hevder de.
De beskriver at uten de nødvendige dokumentene overlates en til et arbeidsliv der arbeidsgiver legger alle premissene, for hvor mange timer en skal jobbe hver dag, for om en får ferie - og for om en i det hele tatt får utbetalt lønn. Og en overlates til et liv på gatene der politiet vil ha gaver i form av penger.
Gaver for hva?
– Ja, for hva, smiler mennene.
– Men om en ikke har penger å gi, så kan en risikere å for eksempel bli kjørt 30 kilometer inn i en skog og bli kastet ut av bilen. Slike ting. De kaller oss «svarte», fordi vi har en mørkere farge på huden enn de har. Det sies at vi er de laveste på rangstigen, enda lavere enn romfolket.

Uten demokrati

Hva om Norge sender dere tilbake?
– Det kan de ikke, det er umulig, for livet er ikke trygt i Russland. Ikke for oss.
– Selv om det selvsagt er opp til Norge og vurdere dette spørsmålet, legger de til.
Mennene mener det har blitt enda vanskeligere for dem etter at russerne ble mer aktive i Syria.
– Hvordan kan en leve i et land uten demokrati og uten ærlighet, der en må betale «gaver» for alt, der en ikke vet om en får lønn, der myndighetene kan gjøre hva de vil mot deg. Se bare på hva som hendte med Boris Nemtsov. Han ble jo bare skutt ned, sier de og syns det er tryggest å ikke oppgi navnene sine.
En av dem ser mot en norsk militær gelände-wagen som kjører forbi flere ganger.
– Skal de ta oss nå?
Nei, nå følger det norske politiet de reglene og prosedyrer som gjelder, internasjonale regler for hvordan asylsøkere skal behandles.
Mennene vil ikke opplyse om hva de heter i avisa. De tror det kan være utrygt.
– Kan du ikke bare skrive at vi er syriske borgere? Nå er Syria dårlig, det er ikke trygt der. Landet bombes i stykker. Men vi er helt vanlige mennesker som kommer fra et land som tidligere hadde god økonomi, en stor historie og vakre byer.
– Vi elsker Europa, sier en av dem.
– Vi elsker demokrati. Slik dere har i Norge. Det er nok å se på hvordan vi har blitt behandlet i dag. På russisk side måtte vi sitte og vente i ti timer ved et sjekkpunkt. Med en gang vi kom inn til Norge er alt så skikkelig. Folk virker så høflige og så snille. Vi vil jo bare ha et stille og trygt liv. Der en kan jobbe og ha det stabilt.

– Er det arbeid å finne i Kirkenes?

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no