10. des
TRYGGE: Seifu fra Etiopia synes ikke det gjør noe med vinter, mørketid, snø og kulde. Han, kona og to små jenter har bodd i Kirkenes i to år. - Vi er trygge her, det er det viktigste, sier han. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Alle vil være med på solfest
Solfesten med mat og underholdning fra mange land har blitt en solid tradisjon. Nesten 550 mennesker kom og koste seg på Samfundshuset.

Publisert: 10.feb.2015 15:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:47

Det er noen håndfuller med frivillige, rundt 25 personer, som står bak solfesten. Flyktningetjenesten, Røde Kors, Frivilligsentralen og flyktninger i kommunen står for underholdning, loddsalg og en trivelig kafe.

Mange land

Utvalget av spennende mat fra andre land frister nok mange litt ekstra, og i år kunne gjestene smake retter fra Afghanistan, Etiopia, Eritrea, Myanmar, Irak, Somalia, Syria, Kongo, Russland, Filippinene og Finland. Enda flere nasjoner var representert i festkomiteen.

- Det har blitt en veldig fin tradisjon, sier Vidar Aaker i Røde Kors. Han var konferansier for dagen, og fortalte at både lokale musikere og flyktningekoret stod for underholdning.

- Koret underholdt under kongelunsjen til Frigjøringsjubileet i fjor, og de er veldig bra, sier han.

Ellers var det også innslag fra Kulturskolen i Nikel og Zumba fra Kirkenes.

- Vi feirer forresten også 150 år i år. Norge var det sjette landet i verden hvor Røde Kors ble etablert, og det var daværende statsminister Fredrik Stang som stod bak at organisasjonen kom til landet, legger Aaker til.

Mørketida over

- Det er veldig hyggelig her, vi trives veldig godt, sier Seifu fra Etiopia. Han, kona og to små jenter har bord rett foran scenen, og zumbadamene har akkurat gått på. Musikken dunker. Lille Biftu på ett år og fire måneder løper mellom mamma og pappa og danser litt innimellom. Storesøster er mest opptatt av et mobilspill. Ute har det blitt veldig mye vinter, og mørketida er bare såvidt over. Det er ganske fjernt fra bildet vi har av Etiopia, der det er veldig varmt og tørt.

Trygge her

- Det gjør ikke noe med vinter, snø og kulde. Alt det kan vi venne oss til, og det har vi gjort også. Vi har det rolig og trygt her, og det er mye viktigere enn været, forteller Seifu.

Han forteller at stedet han kommer fra er kolonialisert av Etiopia og derfor er det veldig mye uroligheter der.

- Det er litt komplisert å forklare den politiske situasjonen, men det er veldig utrygt å være der, mange har flyktet, sier Seifu. Familien har vært i Kirkenes i to år, de går både på skole og har deltidsjobber.

- Vi klarer oss, det skal gå bra, smiler han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no