14. okt
LØP OG SEMINAR: Finnmark MS forening arrangerer Motbakkeløp på Sandnes lørdag 30. august, med etterfølgende seminar. (Foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
Alt klart for Melkesyra
Melkesyra har allerede rukket å bli tradisjon etter premieren i 2012. Nå håper arrangøren på god oppslutning i årets løp.

Publisert: 18.aug.2014 16:32
Oppdatert: 23.okt.2017 10:42

Og «Melkesyra» er altså et motbakkeløp som går fra lavvo´en til Hans Hatle på Sandnes, over broa, opp alpinbakken og ned og tilbake igjen over brua.

Samtidig blir det miniløp for de minste på platået ved Sandneselva. Det blir kafe, premier og også seminar i etterkant av løpet.

Det er MS-foreningen i Finnmark som arrangerer motbakkeløpet, og derfra håpes det på god breddeoppslutning i årets løp.

Styrke cellene

Lørdag ettermiddag samme dag holdes det seminar på Rica Arctic. Dit kommer blant andre ernæringsfysiolog May-Rita Vildgren. Hun har selv hatt MS (multippel sklerose) siden 1999.

- De første syv årene slet hun mye med slitenhet og med redusert gangfunksjon. Da hun ble syk jobbet hun som ergoterapeut ved slagrehabilitering, og visste derfor hvor viktig det er å trene for å holde god funksjon i musklene som ikke var rammet. Samtidig var det på grunn av lite energi ikke enkelt å få trent, forteller arrangøren om foredragsholderen.

Vildgren begynte å interesser seg for kosthold, og forsto etterhvert ar det var viktig å opprettholde en sunn kropp for å styrke cellene, og kroppen generelt, for bedre å takle sykdommen.

Rammer mange

- Hun er nå utdannet ernæringsterapeut, og har de siste årene reist rundt og holdt foredrag om sine erfaringer om hvordan maten kan påvirke helsa vår på godt og vondt.

Line M. Bergli kommer til samme seminar. Hun er fra Valnesfjord Helsesportsenter og skal fortelle om rehabiliteringstilbudene senteret har.

MS er en kronisk betennelsessykdom i det sentrale nervesystemet, og rammer hvert år mellom 250 og 350 personer i Norge.

Omlag 10.000 personer i Norge lever med sykdommen, og Norge er et av de landene som i forhold til folketallet har flest MS-rammede.

- MS-gåten er ikke løst. Man vet ennå ikke hva som forårsaker sykdommen. Antakelig spiller både genetisk disposisjon og miljø inn.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no