14. okt
UTESTENGT: Thomas Nilsen får ikke slippe inn i Russland.
 
Ambassaden viser til sanksjonslistene, UD kaller det urimelig og uberettiget
OPPDATERT: UD: - Vi har ikke tenkt å være Russlands budbringer.

Publisert: 10.mar.2017 15:52
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Onsdag opplevde Thomas Nilsen, redaktør i The Independent Barents Observer, å bli utestengt fra Russland helt til november 2021. Redaktøren for den tidvis Russland-kritiske nettavisen visste ikke hvorfor han ble utestengt, men sier han ble fortalt at han var utestengt for det russiske rikets sikkerhet.

SVA sendte spørsmål til den russiske ambassaden om saken. De sier ikke direkte at Nilsen er på en av de russiske sanksjonslistene, men antyder det:

«Dessverre, må vi nå vende tilbake til spørsmålet om sanksjonslister. Vi minner igjen om at to stopp-lister laget av Russland er et svar på Norges tilknytning til EUs personale sanksjonsliste og til at vedtakene i Forskrift om bortvisning og utvisning av personer fra Svalbard av 3. februar 1995 har blitt permanent diskriminerende for russiske statsborgere som ønsker å reise til Spitsbergen etter 1. september 2016,» står det i en melding fra ambassaden.

Ikke navngitt

Ambassaden går ikke selv ut med hvem som er på listene, men viser til Russlands føderale lov om personlige opplysninger.

«Fullstendig informasjon om norske statsborgere som sto på stopp-lister ble formidlet til Norges Utenriksdepartementet gjennom diplomatiske kanaler 29. november 2016. Vi regnet med at norske kolleger ville direkte informere dem,» fortsetter brevet.

Utenriksdepartementet svarer i en epost til SVA at de har vært tydelige på at det er opp til russiske myndigheter å informere om hvilke norske statsborgere som har innreiserestriksjoner til Russland.

«Fra norsk side har vi klart redegjort for hvilke russiske statsborgere som ikke har adgang til Norge på grunn av deres involvering i folkerettsbrudd.
Vi har ikke tenkt å være Russlands budbringer når det gjelder norske statsborgere de har bestemt seg for ikke skal få adgang,» skriver Frode Overland Andersen, pressetalsperson i UD.

Sanksjonene fra EU begynte i forbindelse med Russlands handlinger i Ukraina i 2015, og inkluderer lister over russiske personer som ikke får reise inn i EU-tilknyttede land. Russland har svart på dette med egne sanksjonslister.

- Bekrefter

SVA kontaktet ambassaden for en klargjøring tidligere fredag, men har ikke fått svar i skrivende stund. Thomas Nilsen selv tolker brevet som at han faktisk står på sanksjonslistene.

- Pressemeldingen fra ambassaden kan vel ikke leses på annen måte enn at jeg står på den sanksjonsliste som UD mottok fra ambassaden 29. november i fjor. For min del er dette en klargjøring av hvorfor jeg nektes innreise. Men jeg beklager dypt at Moskva har satt meg på listen, skriver Nilsen til SVA.

Ambassaden kaller de russiske listene «et helt legitimt svar på ensidige og uvennlige handlinger av EU samt noen land som har tilknyttet seg til den, blant annet Norge.»

«Vi har gjentatte ganger advart mot bruk av sanksjoner, for dette redskapet er tveegget og vil uunngåelig slå tilbake mot en som innleder dem.
Den russiske siden har gitt et avpasset og mindre omfattende svar og kommer ikke til å få saken i sving. Alt avhenger av våre norske partnere, deres evne til å forstå at denne situasjonen er åpenbart skadelig for dialog og deres villighet til å drøfte gjensidig avlysning av slike restriksjoner.
Forresten, på grunn av sanksjoner blir også russiske journalister stilt overfor restriksjoner i forhold til arbeid og innreise i europeiske land,» avslutter ambassaden.

Tar opp med Russland

UD kommenterer i sitt svar til SVA:

«Det er beklagelig at redaktør Thomas Nilsen er nektet innreise til Russland.
Vi mener at det er både i norsk og russisk interesse at det i størst mulig grad legges til rette for grenseoverskridende samarbeid i nordområdene. God mediedekning og kunnskap om forholdene i de andre landene i Barentsregionen spiller her en viktig rolle.
Norge har sammen med EU og andre nærstående land innført restriktive tiltak på grunn av Russlands folkerettsbrudd på Krim og i Øst-Ukraina. Samtidig har vi hele tiden lagt vekt på samarbeid på områder som er i begge lands interesse.
Fra norsk side mener vi det er både urimelig og uberettiget å bruke EUs restriktive tiltak som grunnlag for å nekte norske statsborgere innreise i Russland. Dette er flere ganger tydelig kommunisert til russiske myndigheter. Vi vil også ta opp innreiseforbudet for redaktør Thomas Nilsen i vår kontakt med russiske myndigheter.»

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no