7. des
TIL RETTEN: 90 ambulanseflypiloter saksøker sin nye arbeidsgiver, Babcock, for å beholde sin gamle lønn. Bilde fra hangaren på base Kirkenes.
Foto: Yngve Grønvik
 
Ambulanseflypiloter saksøker sin nye arbeidsgiver
Konflikten rundt selskapet Babcock og ambulanseflytjenesten fortsetter. Nå saksøker 90 piloter sin nye arbeidsgiver med krav om å beholde sine gamle lønn.

Publisert: 29.mai.2019 15:35
Oppdatert: 29.mai.2019 15:35

Pilotene mener de har krav på å beholde sin lønn og ansiennitet når det svensk-britiske selskapet Babcock overtar driften av ambulanseflyene 1. juli i år, skriver Dagbladet.

Pilotene var tidligere ansatt i selskapet Lufttransport, som tapte anbudet om å drive ambulanseflytjenesten videre. Helt siden utfallet av anbudskonkurransen ble klart, har flygerne kjempet for å få beholde sine tidligere arbeidsvilkår. De mener skiftet av arbeidsgiver er å regne som en såkalt virksomhetsoverdragelse, noe som gir dem krav på samme vilkår.

Basen i Kirkenes har ti piloter.

Bemanningskrise

– Målet er å få en endelig rettslig avklaring av hvilke rettigheter en arbeidsgiver har etter en anbudsrunde. Pilotene ønsker å beholde lønnen og ansienniteten de hadde, sier advokat Lars Holo i Arntzen de Besche, som representerer flygerne.

Babcock har ikke akseptert virksomhetsoverdragelse tidligere i prosessen. NHO representerer selskapet i rettstvisten.

I slutten av april i fjor brøt det ut bemanningskrise i luftambulansetjenesten i nord. Striden om lønns- og arbeidsvilkårene de skulle få hos Babcock, gjorde at 13 piloter sluttet. Dette skapte pilotmangel for Lufttransport, som da drev tjenesten.

Utredning

Saken ble løftet opp på politisk nivå, og helseminister Bent Høie (H) ble beskyldt for manglende politisk lederskap av opposisjonen. Stortinget vedtok at regjeringen må utrede om det er bedre med offentlig/ideell drift i luftambulansetjenesten, en utredning Høie har lovet at skal være klar i løpet av denne stortingsperioden.

Uenig om virksomhetsoverdragelse

Daglig leder Marius Hansen i Babcock Scandinavian AirAmbulance er overrasket over at det er varslet et søksmål om virksomhetsoverdragelse fra pilotene etter at partene har blitt enige om en tariffavtale.

- Vi brukte mye tid og ressurser i fjor vår på å bli enig om en tariffavtale og lønnsvilkår som ga oss den forutsigbarheten vi trengte for å kunne sikre alle pilotene jobb i tjenesten videre. Derfor er vi overrasket over at søksmålet kommer nå, sier Hansen.

Han er spesielt overasket over at det ser ut til at LO har organiseret og finansiert søksmålet som undergraver tariffavtalen de selv har forhandlet frem.

Babcock Scandinavian AirAmbulance er uenig i at ansettelsen av pilotene er å anse som virksomhetsoverdragelse, men overlater til NHO å håndtere denne saken videre.

- Vi har nå fullt fokus på å overta tjenesten fra 1. juli, og denne saken påvirker ikke overtakelsen på noen måte, sier Hansen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no