22. nov
RESERVE: Forsvarets Bell-helikopter på oppdrag i Kirkenes. Helikopterne er hyrt inn for å hjelpe med luftambulanse-problemene, og dette helikopteret er stasjonert på Høybuktmoen.

Arkivfoto: Håvard Skogly Mækelæ
 
Ambulansekrisen: Helse Nord må be Forsvaret om helikopter også i august
Anmoder Forsvaret om forlengelse i Kirkenes.

Publisert: 26.jul.2019 15:04
Oppdatert: 26.jul.2019 15:56

Mens helsevesenet i Nord-Norge venter på at Babcock skal levere beredskapen de har lovet, har Forsvaret stilt et Bell-helikopter til disposisjon som luftambulanse i Øst-Finnmark.

Dette har også tidvis stått hos Garnisonen i Sør-Varanger i tidligere år, og vært brukt i ulike oppdrag også sivilt. I denne omgang har den dekket opp som luftambulanse fram til 2. august. Nå ber Helse Nord Forsvaret om en forlengelse.

– Vi ser at tilgjengeligheten på kortbanefly er i bedring, samtidig som Babcock nærmer seg å kunne levere ambulanseflyberedskap uten ekstra støtte. Vi vil likevel være helt sikre på at beredskapen for kortbanenettet er stabil før vi avvikler beredskapen Forsvaret bidrar med, sier fagdirektør Geir Tollåli, som leder beredskapsstaben i Helse Nord RHF i en pressemelding fredag.

Forespørselen sendes i i samråd med Finnmarkssykehuset, regional AMK ved Universitetssykehuset Nord-Norge og Luftambulansetjenesten HF.

- For fullt til uka

Selskapet venter å nærme seg full beredskap neste uke, uttalte de til Teknisk Ukeblad torsdag.

– I neste uke nærmer vi oss full beredskap, men har valgt å fortsette med støtte fra Sverige, skriver daglig leder Marius Hansen i Babcock Scandinavian AirAmbulance i en epost til TU, meldte NTB.

Han opplyser videre at denne uken vil totalt 70 piloter være tilgjengelig av de totalt 91 pilotene som ble overført til selskapet da de overtok ambulanseflytjenesten i Norge.

Siden selskapet overtok tjenesten 1. juli har beredskapen i Nord-Norge vært svekket. Dette skyldes pålagt trening for besetningene i ambulanseflytjenesten ved hvert vaktbytte de to første ukene.

Er optimist

Fagdirektør Tollåli i Helse Nord mener at tiltaksplanen som er utarbeidet av Luftambulansetjenesten HF har fungert bra i innkjøringsperioden . Han viser til at de to ekstra flyene Luftambulansetjenesten HF har leid inn, ikke har vært brukt den siste uka, da Babcock har stilt med to ekstra fly.

– Vi har stor forståelse for at overgangsperioden skaper ekstra arbeid for regional AMK og flykoordineringssentralen, som koordinerer bruken av luftambulanse. Dette er løst på en svært god måte, og det aller viktigste er at pasientene med behov for luftambulanse har fått det, sier Tollåli.

Det regnes som en formalitet at Forsvaret sier ja til en forlengelse av helikopterlånet til Kirkenes.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no