23. okt
LODDA: Liten laksefisk som brukes til både snacks og annet.
Foto: Erik Veigård, Scanpix
 
Anbefaler stopp i loddefisket rett før russeforhandlinger
Men ikke fare for kollaps, så langt. Mandag starter fiskeriforhandlinger mellom Norge og Russland.

Publisert: 14.okt.2018 10:06
Oppdatert: 14.okt.2018 10:06

Det internasjonale havforskningsrådet (ICES) har tatt for seg undersøkelsene gjort i norsk og russisk hav det siste året, og det lover dårlig for loddefisket i 2019.

- Den norsk-russiske fiskerikommisjonen har vedtatt en regel for hvordan loddebestanden skal forvaltes, og undersøkelsene våre viser at det ikke bør fiskes lodde neste år, , sier havforsker Bjarte Bogstad i en pressemelding fra Havforskningsinstituttet.

- Russland og Norge har som mål at lodda først og fremst skal fylle en viktig rolle i økosystemet i Barentshavet - å være mat for andre. Om vi finner ut at det blir et overskudd av lodde etter at torsken og andre viktige arter har tatt sitt, kan det åpnes for fiske, fortsetter han.

Forskerne mener det bør være minst 200 000 tonn lodde igjen i havet som kan gyte når torsken og andre arter har forsynt seg i løpet av vinteren. Under høsttoktet i år ble det målt litt over en million tonn lodde som står på menyen til de større fiskene. Forskerne mener dermed at den gyteklare loddebestanden kan komme under minstemålet.

Norskrussisk forhandling

Meldingen fra Havforskningsinstituttet har god timing. Mandag 15. oktober starter de årlige fiskeriforhandlingene mellom Norge og Russland, ifølge en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

- Her forhandles det om de norsk-russiske fellesbestandene i Barentshavet som de siste årene har hatt en samlet førstehåndsverdi på rundt 16-17 milliarder kroner, skriver departementet.

I løpet av møtet skal representanter for de to landene diskutere fellesbestandene av torsk, hyse, lodde, blåkveite og snabeluer.

Forhandlingene starter mandag i Ålesund. Fiskeriminister Harald T. Nesvik møter den russiske viselandbruksministeren Ilja Sjestakov i Ålesund onsdag. 

- Ikke kollaps

Tross anbefaling om loddestopp, mener Bogstad i Havforskningsinstituttet ikke at det er snakk om noen kollaps i loddebestanden.

- Vi har opplevd fire kollapser tidligere: Midt på 80-tallet, midt på 90-tallet, en rundt 2005, og en kortvarig for to-tre år siden. Denne gangen ligger vi tett under grensa for å råde til loddekvote, men ICES har altså funnet ut at det likevel ikke bør fiskes lodde i Barentshavet neste år, sier han.

Russerne hadde problemer med forskningsfartøyet "Vilnius", som gjorde at de ikke fikk fullført forskningstoktet på russisk side i år. Ifølge Havforskningsinstituttet fikk de likevel sett på de viktige delene av loddebestanden.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no