20. okt
UVISSHET: Alle som har sett fram til åpningen av Østsamisk museum må nok smøre seg med litt mer tålmodighet.
 
Aner ikke når Østsamisk museum kan åpne
Ledelsen ved Østsamisk museum er oppgitt etter at Statsbygg fortsatt ser ut til å famle i blinde for å finne ut av klimaanlegget i bygget.

Publisert: 11.okt.2014 14:04
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

Museumsdirektør Johnny-Leo Jernsletten ved Østsamisk museum er ikke så optimistisk nå som han var i sommer. I juni hadde han håpet på en ferdigstillelse av museet i løpet av sommeren. Nå er det fortsatt uvisst om når museet kan være klart til bruk.
Teknisk anlegg

30. juni var det befaring ved Østsamisk museum, som er i ferd med å nærme seg en farse. Flere år etter at bygget sto ferdig leter fortsatt ekspertene etter hva som feiler klimaanlegget i bygget.

– Befaringen var positivt og vi fikk krysset ut flere av avvikene som vi hadde på listene våre. Disse avvikene var rettet på i løpet av få dager, noe som gjorde at vi ble optimistiske, sier Jernsletten.
Men optimismen falt etterhvert som dagene og ukene gikk.
– 13. juli begynte klimaanlegget å gå amok inne i bygget. I tillegg er det ikke installert overvåkningsanlegg. Vi rapporterte dette inn, men lite skjer. Ennå driver Statsbygg og feilsøker, uten å finne ut av det. Det er fortvilt, sier Jernsletten.

Nok er nok

For museumsledelsen begynner grensen å nærme seg for at nok er nok.

– Sametinget har kontakt med ledelsen i Statsbygg, så vi håper at dette ordner seg, men dette har tatt tid. Tålmodigheten vår er brukt opp, men Statsbygg er på saken for å finne en løsning.
Imens jobber museumsledelsen med å forberede åpningen og det uten å ane når de kan åpne bygget.

– Vi venter på brukstillatelse for verkstedet og for oss er dette litt kritisk i og med at vi har reengasjert utstillingsarkitekten i ett år fram i tid. Og det til et bygg vi fortsatt ikke kan bruke.

– Når håper du at bygget kan åpnes?

– Ærlig talt, vi aner ikke. Det er fortsatt stor usikkerhet rundt dette. Vi avventer svar fra Statsbyggs ledelse denne uka.

– Det har vært mye rot rundt Østsamisk museum de årene som har gått etter at bygget sto ferdig. Kan dette ende i retten?

– Det har vi ikke diskutert.

– Kan det bli slik at andre enn Statsbygg får jobben med å få det tekniske i orden?

– Nei, det er heller ikke en aktuell problemstilling nå. Enn så lenge håper vi at Statsbygg finner løsningen, sier Jernsletten.
Eksperter på saken

Statsbygg er i kontakt med de største eksperter på klimaanlegg og øvrig tekniske installasjoner i museumsbygg. Det sier administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg.

– Jeg opplever at vi har hatt et tett og fint forhold til museet og Sametinget i denne saken. Vi har hatt løpende dialog rundt problemene med det tekniske anlegget. Det er dypt beklagelig at vi har hatt så store problemer med dette, men jeg har et godt håp om at den tilleggsekspertisen som vi har knyttet til oss skal finne de feil vi søker. Dette er kompliserte ting, men vi er optimistiske, sier Vaagaasar Nikolaisen.

– Denne saken har pågått en lang stund og dere har ikke greid å få museumsbygget i Neiden i så god stand at det kunne bli brukt til museum. Frykter dere søksmål i denne saken?

– Nei, det har ikke vært diskutert. Fra vår side står det ikke på det økonomiske for å få dette i orden. Men nå håper vi at det ikke vil gå lang tid før museet kan være i så god stand at det kan åpnes, sier Vaagaasar Nikolaisen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no