23. okt
VÅPEN: Beslaglagte skytevåpen hos politiet. (Illustrasjonsfoto - våpnene har ingen tilknytning til den aktuelle saken).
 
Anker 50 000 kroners pistolsalg-dom
Lagmannsretten er ikke i tvil om at han er skyldig, men den tiltalte håper på mindre straff.

Publisert: 06.mai.2017 10:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:19

Mannen fra Sør-Varanger ble idømt 30 000 kroner i bot og 20 000 kroner i saksomkostninger, etter dommen i Øst-Finnmark tingrett i januar. Dommen kom for at han solgte en pistol og 1000 skudd til en mann som ikke hadde våpenlisens.

Nå har han Hålogaland lagmannsrett godtatt deler av anken hans, og saken kommer opp i september.

Forsvarsadvokat Jens Bernhard Herstad forteller at de anket selve skyldsspørsmålet til retten, men lagmannsretten godtok ikke det. Dermed dreier anken seg bare om straffen.

- Spørsmålet er om han kan dømmes etter en mildere bestemmelse, og videre om han kan få mindre straff. Vi mener straffen er vesentlig for streng, sier Herstad.

I bukselinningen

Det hele begynte da en annen mann i Kirkenes skulle stoppe et slagsmål i sentrum i romjula 2015.

Han hadde med seg en pistol han skulle bruke på skytebane, og i rabalderet som fulgte endte han opp med å trekke pistolen og sette et magasin i kammeret.

Det hele var en uheldig reflekshandling idet pistolen datt ut av bukselinningen, ifølge ham selv. Men i tingretten ble han dømt til fem måneder i fengsel. Han fikk inndratt pistolen og 1000 skudd.

Uten lisens

Mannen som nå er oppført i lagmannsretten er den som solgte pistolen og skuddene kort tid før hendelsen. Kjøperen av pistolen og ammunisjonen hadde ikke lisens, og dermed var det ulovlig å selge pistolen til ham.

Selgerens dom ble ikke noe strengere enn den ellers ville ha vært på grunn av hendelsen i Kirkenes. Tvert i mot var det formildende at han hadde solgt våpenet til akkurat denne personen, blant annet fordi kjøperen hadde tillatelser nok til at han kunne lånt våpenet i fire uker.

Kjøperen hadde også lovet å skaffe lisens, og han og selgeren var i familie og stolte på hverandre. Men det var like fullt ulovlig å selge våpenet uten at lisensen var på plass først. Tingrettsdommerne mente dermed at han skulle dømmes.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no