20. nov
ANMELDTE: Inge Fredriksen anmeldte politiet for tjenestefeil etter møter med elevene på Sandnes skole, han kaller det avhør, politiet kaller det samtaler og ikke ulovlig.
Foto: Yngve Grønvik
 
Anker henleggelsen
Inge Fredriksen anmeldte to politibetjenter til Spesialenheten for politisaker. Saken ble henlagt. Nå anker han saken.

Publisert: 19.des.2017 14:01
Oppdatert: 19.des.2017 14:15

– Grunnen til at jeg anmeldte politiet er at de avhørte elevene, som er i ti til tolv års alder, en og en, uten at voksne var til stede og uten at foreldrene fikk vite om det. Selvsagt ble saken henlagt, blir ikke alle saker som anmeldes til Spesialenheten henlagt, sier han.

Politibesøk

Bakgrunnen er grovt hærverk som ble gjort på Sandnes skole i 2016. I en epost fra rektor Frode Buarø som foreldrene fikk heter det «I dag, tirsdag 25.10, har vi hatt besøk fra politiet. De har snakket med elevene i 5.-7. trinn om hærverket som har vært på skolen. (...) Politiet har snakket med alle elevene en og en i dag...»

– Vi foreldre visste ikke at politiet skulle komme engang, sier Fredriksen.

Fikk ikke vite

Fredriksen anmeldte de to politibetjentene til Spesialenheten for politisaker.

– Jeg synes det er grovt at vi foreldre ikke fikk vite om det, og at det heller ikke var andre voksne tilstede under avhøret. I henleggelsen sier politiet at det ikke var avhør, men samtaler og at hensikten var forebygging og å forklare at slikt ikke var lov. Men det hadde de vel fått klart frem i allmøtet som ble holdt først. Hvem vet hva som kom fram i de såkalte samtalene, sier Fredriksen,

– Beklagelse

– Politifolkene var i full uniform og med fullt utstyr. Jeg vet ikke hensikten med å ta ungene en og en, var det for å skremme dem? Kjente politiet ungenes bakgrunn? Kanskje de hadde opplevd politiet i barnevernssaker, kanskje de hadde opplevd politiet som flyktninger, kanskje de ble redde og sa hva som helst? Det vet ingen, for det var ingen voksne som kjente til dette, sier Fredriksen.

– Det tok 13 måneder å få henleggelsen, der de sa at ingenting ulovlig hadde skjedd, det var bare samtaler. Men jeg mener det minste vi kunne fått var en beklagelse, sier han.

Ikke avhør

Visepolitimester Trond Eirik Nilsen sier at han ikke kan kommentere enkeltsaker, men at det er en stor forskjell på samtaler og avhør, noe som også kommer fram i henleggelsen fra Spesialenheten.

Inge Fredriksen mener likevel at politiets fremgangsmåte var kritikkverdig og anker saken til riksadvokaten. Han har også varslet barneombudet.

Fikk flere reaksjoner

– Først ble det holdt møter med klassene der alle fikk snakke fritt. Jeg forstod at politiet oppfattet at det var noen som ville si noe mer, og de spurte hvordan dette kunne organiseres, sier Frode Buarø.

Han forteller at avgjørelsen da ble tatt om at alle elevene skulle få snakke med politiet alene.

– For at ingen skulle bli stigmatisert var det best at alle fikk snakke med politiet, sier Buarø. Han var ikke tilstede sammen med dem, men var rett utenfor.

– Men vi har fått flere reaksjoner fra foreldre. Der og da mente jeg at ordensmakten kan man stole blindt på og ingen alarmklokker ringte. Vi har hatt politiet på besøk på skolen før uten at vi syntes det var nødvendig å varsle foreldrene. I ettertid kan jeg vel si at vi kanskje burde varslet foreldrene på forhånd, sier han.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
HÆRVERK: Hærverket på Sandnes skole var så alvorlig at politiet ble innblandet. Vinduer for rundt 150 000 kroner måtte byttes ut. Nå har saken fått et etterspill.
Arkivfoto: Håvard Mækelæ

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no