6. des
(Illustrasjonsfoto fra arkiv)
 
Anket Finnmarks største narkosak
To uker satt av i lagmannsretten til våren. Mannen fra Sør-Varanger nekter ikke skyld, men mener straffen var for streng. Dette er historiens største narkotikasak i Finnmark.

Publisert: 13.jan.2017 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:13

I november ble tre menn og en kvinne dømt for å ha vært involvert med storstilt narkohandel i Finnmark. De tre mennene har nå anket saken. Den nye rettssaken holdes fra 2. til 15. mai i Hålogaland lagmannsrett. Nettavisen iFinnmark meldte først om saken tirsdag.

Statsadvokat Torstein Lindquister bekrefter anken til SVA. Han forteller at de to som bor i Alta, altså litaueren som ble utpekt som hovedmann og en nordmann, har anket på skyldsspørsmålet.

Mannen fra Sør-Varanger har godtatt skyld i saken, men har anket straffeutmålingen. Av de fire dømte, er det bare kvinnen som har godtatt straffen.

Lindquister sier til SVA at det ikke har kommet frem noen nye momenter i saken i skrivende stund.

- Dette blir en gjentakelse av det som kom opp i tingretten. Saken står som den var da, sier han.

- Formildende omstendigheter

Mannen fra Sør-Varanger tilsto det han ble dømt for i tingretten. Men han mener at fire og et halvt års fengsel er for strengt.

Advokat Arne Donald Andersen representerer mannen fra Sør-Varanger i saken.

- Det er formildende omstendigheter i saken som etter straffeloven skal vektlegges. Noen av disse ble ikke vektlagt i det hele tatt, andre ikke vektlagt nok, sier han.

Han ønsker ikke å si konkret hvilke deler av saken klienten hans anker på.

Sør-Varanger-mannen mente han hadde blitt tvunget inn i deler av narkosalget da saken var oppe i tingretten. Han forklarte blant annet at både han og familien var blitt truet til å betale penger etter at han hadde blitt frastjålet en god del penger og stoff. Tingretten mente imidlertid at han var en garvet mann i narkobransjen, og at han selv måtte ta ansvar for at han forsøkte å løse dette ved å selge mer amfetamin.

- Amfetamin-noia

Nordmannen fra Alta var den første som anket saken. Han hadde tilstått forholdene til politiet, men forsøkte å trekke sin forklaring i tingretten. Der skyldte han på at han hadde hatt amfetamin-noia og innbilte seg ting han bare hadde hørt om. Men retten mente at hans forklaring var for detaljert, at den var gjentatt i to avhør, og at den samsvarte med andre bevis.

Dette er saken

Narkosaken som nå er anket har vært etterforsket siden 2014, og regnes som den største enkelte narkosaken som har vært i Finnmark. Saken var oppe i tingretten fra 10. til 25. oktober i fjor.

De tre dømte mennene ble dømt for distribusjon av til sammen 13,4 kilo amfetamin og mellom 14 og 25 kilo hasj rundt om i Finnmark mellom 2011 og 2015. Politiet hadde ikke gjort beslag i amfetaminen, men fikk dommen blant annet på grunnlag av forklaringer fra de to norske mennene, og bevis som støttet opp om dette.

Hovedmann

En litauer bosatt i Alta ble utpekt som hovedmann, og dømt for å ha distribuert hele narkotikamengden. Han ble dømt til ti års fengsel, og fikk inndratt 3,5 millioner kroner og en bil. Han har anket.

En nordmann fra Alta fikk sju års fengsel, og må betale tilbake 1 million kroner som han tjente på narkosalget. Han har anket.

Mannen fra Sør-Varanger fikk fire og et halvt års fengsel for narkosalg i Øst-Finnmark, og fikk inndratt en halv million kroner. Han tilsto at han hadde fått tak i 8,5 kilo amfetamin over en periode på fire år, hvorav to av kiloene var fra andre litauere enn hovedmannen i denne saken. Han distribuerte minst 3,2 kilo amfetamin i Øst-Finnmark, pluss 1,7 kilo hasj. Han har anket.

Kvinnen fra Sør-Varanger fikk 176 timer samfunnsstraff for å ha transportert totalt 100 000 kroner fra narkosalget. Hun har godtatt dommen.

Frikjent

En annen mann fra Litauen sto tiltalt for å ha transportert 500 000 kroner fra narkosalg, men han ble frikjent i tingretten. Påtalemyndigheten har ikke anket den frikjennelsen.

De involverte var også tiltalt for å ha drevet med organisert kriminalitet, noe som dømmes strengere. Men retten fant ikke bevis for noen slik tilknytning mellom de dømte.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no